Sante. Pasztet wegański I lovege z fasolą i pestkami dyni

Nasza rekomendacja:
(4,7 / 6)

Sante to firma, która ma uszy i oczy otwarte. Doskonale potrafi obserwować rynkowe trendy i dawać konsumentom to, co ich może interesować. Co prawda kuchnia pięciu przemian nie jest znana szerokiej rzeszy konsumentów, ale i testowany dzisiaj Sante. Pasztet wegański I lovege z fasolą i pestkami dyni nie jest do nich kierowany. Jednak na pewno weganin czy wegetarianin dbający o swoje zdrowie nie tylko o niej słyszał, ale być może sam gotuje w domu korzystając z jej wytycznych.

Ci konsumenci, którzy o niej nie słyszeli mogą odwiedzić stronę Sante, na której umieszczono przystępnie napisane wyjaśnienie: https://www.sante.pl/sklep/Pasztet-weganski-z-fasola-i-pestkami-dyni-180g

Nie inaczej jest z zawartością kwasu foliowego i mikroelementów takich jak potas, fosfor, żelazo i mangan. To składniki, o których od lat mówi się bardzo dużo. Wpływają one pozytywnie na ludzkie zdrowie. Firma nie zapomniała o umieszczeniu informacji o ich zawartości w testowanym Sante. Pasztet wegański I lovege z fasolą i pestkami dyni. A tak przy okazji. Zastanawiam się dlaczego inni producenci nie mogą podawać rozszerzonej wartości odżywczej? Każdy produkt zawierający w swoim składzie fasolę, soję lub groch będzie bogaty w wapń, fosfor, magnez i żelazo. Dlaczego ograniczać się tylko do wymaganych prawem tłuszczów, węglowodanów, białka i soli?

Mając do wyboru produkt A firmy X, na którym wyszczególnione są tylko podstawowe składniki odżywcze i produkt B firmy Y, na którym podane są zawartości mikroelementów, osoby świadome wybiorą zazwyczaj ten drugi.

Czy badanie zawartości mikroelementów jest aż tak kosztowne? A może wynika to z przyzwyczajenia? Mamy coraz bardziej świadomych konsumentów, o czym zresztą świadczy dynamicznie zwiększająca się popularność tego blogu. Dlatego podanie przez firmę Sante dodatkowych składników odżywczych jest moim zdaniem warte odnotowania i przyznanie dodatkowych punktów w zakresie wartości odżywczych 🙂

A co ze smakowitością? Sam nie stosuję kuchni pięciu przemian. Ale jeżeli to jej zastosowanie miało wpływ na smakowitość produktu, to chyba zacznę rozważać jej wypróbowanie 🙂

 

Pasztet (w zasadzie pasta) Sante. Pasztet wegański I lovege z fasolą i pestkami dyni jest naprawdę smaczny. Nie można pominąć wyczuwalnego zapachu i smaku przetworzonej cebuli, ale nie są one na tyle dominujące, aby mogły przeszkadzać w jedzeniu. Pasztet podany na bułce (tak, wiem bułki są niezdrowe) ze świeżym ogórkiem może naprawdę smakować.

Do Netto mamy blisko, więc już niedługo testy kolejnych produktów z serii I lovege!

Arek

 

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Przyjemne dla oka, estetyczne. Kolorystyka przyjemna, czytelna. Charakterystyczne dla całej serii „I Lovege”. Opakowanie szklane.
Wygląd ogólny Kolor ugier. Przyjemny, typowy dla tego rodzaju produktów. Na powierzchni widoczne lekkie zbrązowienie wynikające z procesu termicznego utrwalania.
Konsystencja i tekstura Lekka i napowietrzona. Budzi skojarzenia z pastą, a nie pasztetem. Łatwo się rozsmarowuje. Na wpół wilgotna. Widoczne drobne kawałki składników. Stosunkowo długo rozpuszcza się w ustach. Wyczuwalne kawałki pieczarek, pestek dyni i przypraw.
Zapach Wyczuwalny zapach przetworzonej cebuli i pieczarek.
Smak Słony, słodkawy i łagodnie kwaskowaty. Wyczuwalna lekka goryczka. Wyczuwalny smak przetworzonej cebuli, pieczarek i dyni. Łagodnie pieprzny.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Brak

 

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Seler
Informacje (zastrzeżenia) producenta Bez glutenu, kwas foliowy, mangan, żelazo.
Przygotowano wg kuchni pięciu przemian.
Może zawierać seler, soją gorczycę.
Przechowywanie Brak informacji
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Tak

Przedział cenowy – Średni

4,99 zł za opakowanie – 27,72 zł za kg.

Producent: Sante A. Kowalski sp.j. 
Zakupiono: Dyskont Netto

Sante. Pasztet wegański I lovege z fasolą i pestkami dyni

4,99 zł – 180 g
8.1

Skład

8.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

8.5/10

Wartości odżywcze

8.0/10

Opłacalność

7.5/10

Smakowitość

8.5/10

Pros

  • Fasola gotowana 40%
  • Cebula
  • Olej rzepakowy
  • Pieczarki
  • Pestki dyni 5%
  • Warzywa suszone (seler, pietruszka)
  • Błonnik (grochowy, bambusowy)
  • Sól morska, aromaty naturalne
  • Grzyby suszone, przyprawy
  • Ekstrakty przypraw, kurkuma

Cons

  • Energia 246 kcal
  • Tłuszcze 17,0g (w tym nasycone 1,4 g)
  • Węglowodany 14,0 g (w tym cukier 1,4 g)
  • Białko 6,7 g
  • Błonnik 5,2 g
  • Sól 1,9 g
  • Kwas foliowy 44,29 ug (22%)*
  • Potas 356,85 mg (18%)*
  • Fosfor 129,06 mg (18%)*; Żelazo 2,73 mg (19%)*; Mangan 0,37 mg (18%)*
  • *RWS-Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej.

Może Ci się również spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *