My Best Veggie. Aubergine Spread

Nasza rekomendacja:
(2,6 / 6)

My Best Veggie. Aubergine Spread to bio pasta kanapkowa z bakłażanem i nasionami słonecznika.

Kiedy jeszcze przed słoika otwarciem czytałem skład pasty wydawało mi się, że powinna ona być alternatywą dla margaryny lub masła. Wysoka zawartość tłuszczu, niska białka i stosunkowo niewysoka soli, sugerowały mi właśnie takie jej przeznaczenie. Otwarcie słoika i dokładniejsza analiza jego zawartości sprawiły, że zacząłem sobie zadawać pytania: „Jaki był cel producenta?” „Jak według producenta pasta powinna być spożywana?”.

Duże kawałki (nawet wielkości 1 cm) sprawiają, że nie można jej równomiernie rozsmarować. Gdyby pasta miała być spożywana tylko z chlebem, bez żadnych dodatków, to jest po prostu zbyt tłusta. Źródłem tłuszczu są tutaj głównie: olej słonecznikowy, oliwa z oliwek i nasiona słonecznika. Czyli teoretycznie dobre źródła tłuszczu. Teoretycznie. Większość osób, które dbają o zdrowe odżywianie wie, że tłuszcz rafinowany (nawet z pierwszego tłoczenia) nie jest tym samym, co tłuszcz występujący naturalnie w nasionach, orzechach czy pestkach. 30% oleju słonecznikowego w składzie to sporo. No chyba, że pastę będzie się stosowało jak zamiennik margaryny lub masła. Tylko jak to rozsmarować…?

Tym bardziej, że zapach pasty, przypominający smalec, raczej nie wzbudzi u wegan przyjemnych skojarzeń 😉

Pasta zdecydowanie zyskuje z chlebem i ogórkiem lub pomidorem, które tłumią smak tłuszczu. Czyli jednak jej rolą jest zastąpienie tradycyjnych „smarowideł”. No cóż, mnie nie przekonała, mimo, że to produkt eko. A…bym zapomniał. Opakowanie jest naprawdę piękne. Jedno z najładniejszych jakie widziałem dla tego typu produktów.

Arek

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie Opakowanie – słoik z metalową zakrętką imitującą drewno. Grafika etykiety w bardzo przyjemnej kolorystyce. Grafika przemyślana i czytelna. Aż się chce sięgnąć po tę pastę, na froncie brak napisów w języku polskim.
Wygląd ogólny Kolor beżowy. Powierzchnia połyskująca. Widoczne składniki. Po rozsmarowaniu wyraźnie widoczne poszczególne składniki.
Konsystencja i tekstura Konsystencja gęstej śmietany. Wyczuwalne kawałki składników.
Zapach Kwaskowy. Wyraźnie wyczuwalny zapach przetworzonej cebuli. Specyficzny, budzący skojarzenia ze smalcem. Nieprzyjemny.
Smak Słodki i lekko kwaskowaty. Niejednolity. Wyczuwalny smak oleju. Zdecydowanie wyczuwalny zapach przetworzonej cebuli. Można też wyczuć smak papryki i bakłażanów. Smak poszczególnych składników nieco „przytłoczony” przez smak tłuszczów i cebuli.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Brak

 

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Brak
Informacje (zastrzeżenia) producenta Z rolnictwa ekologicznego. Produkt pasteryzowany
Przechowywanie Po otwarciu przechowywać w lodówce do 3 dni.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Tak

Przedział cenowy – Średni

6,99 zł za opakowanie – 38, 83 zł za kg.

Producent: Marka własna Lidl

Zakupiono: Sklep Lidl

Produkt: My Best Veggie. Aubergine Spread

6,99 - 180g
4.3

Skład

5.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

3.0/10

Wartości odżywcze

4.5/10

Opłacalność

5.0/10

Smakowitość

4.0/10

Skład

  • Olej słonecznikowy 30,2%
  • Woda
  • Bakłażan 15%
  • Nasiona słonecznika 12%
  • Sok cytrynowy, nektar z agawy
  • Koncentrat pomidorowy
  • Cebula, przecier jabłkowy
  • Czerwona papryka
  • Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia
  • Zioła, biały pieprz, czosnek

Wartości odżywcze

  • Energia: 374 kcal
  • Tłuszcz 37,5 g (kwasy tłuszczowe nasycone 4,2 g)
  • Węglowodany 5,2 g (cukry 5,1 g)
  • Białko 2,7 g
  • Sól 1,6 g

Inne wegańskie produkty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *