ProSoya. Pasztet sojowy z pieczarkami.

Nasza rekomendacja:
(4,6 / 6)

Panie, panowie…Czapki z głów!

Oto mamy przed sobą produkt firmy, która powstała ponad ćwierć wieku temu! Firma, która powstała wtedy, kiedy 95% Polaków nie wiedziała, że istnieje coś takiego jak weganizm. W czasach, kiedy konsumentów dzieliło się na tym normalnych i tych innych zwanych jaroszami. A jarosze nie jedli mięsa, ale mleko, jaja i sery jak najbardziej. To się nazywa wizja!

Firma istnieje ponad 25 lat, ale niewielu wegan o niej słyszało. A szkoda. Nie spotkamy ich produktów w wielkich sieciach. Zapewne dlatego, że za wstawienie jednego „item’u” (smak, rodzaj) niektórym sieciom sklepów trzeba zapłacić od 80 do 150 zł. Chcesz sprzedać – płać. Tak to działa w sieciach. Nie znam ani właścicieli firmy, ani ich podejścia do biznesu, ale jeśli taką politykę wielkich sieci traktują jako zwykłe łapówkarstwo, to takie podejście popieram. Jestem, tak jak 7 miliardów ludzi na świecie, konsumentem i chcę mieć wybór! Prawdziwy wybór, a nie wybór, którego dokonuje BWOF – „Bardzo Ważna osoba w Firmie”. Taka między innymi była idea powstania tego bloga. Rumix oferuje naprawdę wysokiej jakości produkty, w skład których wchodzą produkty nieprzetworzone, lub niskoprzetworzone. Ma w swojej ofercie produkty, o których (daję głowę) nie słyszało 95% polskich wegan. Chociażby te: http://www.prosoya.pl/index.php?id=produkty&t=soyami

 

Mamy więc do czynienia z bardzo dobrymi produktami, które są zdecydowanie warte polecenia, tym bardziej, że są nasze, polskie i naprawdę dobre. Mam wybór: pseudo-pasztet z wysoko przetworzonych, nieznanego pochodzenia składników, który mogę kupić z 2,19 zł w znanej międzynarodowej sieci oraz polski pasztet wyprodukowany z naturalnych składników za 3,79 zł. Różnica 1,60 zł. Nie zastanawiam się ani przez chwilę. Biorę ten drugi. Oszczędzamy 1,60 zł? Chyba nie tędy droga. Polska powoli wkracza w Trzecią dekadę XXI wieku!

Najwyższa rekomendacja jest w pełni uzasadniona, mimo, że produkt nie jest idealny.

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie Grafika etykiety w smutnej, ciemnej kolorystyce. Typowej dla produktów marki Pro Soya.
Wygląd ogólny Po otwarciu powierzchnia nierówna. Pokryta warstwą oleju. Widoczne kawałki pieczarek. Brak typowego dla tego typu produktów miejscowego przybrązowienia.
Konsystencja i tekstura Po rozsmarowaniu konsystencja jednolita. Bardziej podobna do past niż do pasztetów. Miękka, kleista, mączna i kremowa. Wyczuwalne kawałki pieczarek. Stosunkowo szybko rozpuszcza się w ustach. Obecne nieliczne drobne ziarnka piasku. Typowe dla wyrobów z pieczarkami.
Zapach Wyczuwalny delikatny zapach pieczarek i soi. Trochę sztuczny.
Smak Lekko słodkawy. Wyczuwalny smak kaszki manny, mąki i pieczarek. Po dłużej chwili daje o sobie znak smak soi.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Nie.

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Soja, pszenica, gorczyca.
Informacje (zastrzeżenia) producenta Bez konserwantów, bez glutenu

 

 

Przechowywanie Brak większych ograniczeń. Po otwarciu przechowywać w lodówce przez 48 h.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

Przedział cenowy – Średni

3,79 zł za opakowanie – 32, 95 zł za kg.

Producent: Rumix PROSOYA Janina Gasparowicz

Zakupiono: Nasze sklepy. Delikatesy Warus – Warszawa

 

Pro Soya. Pasztet sojowy z pieczarkami.

3,79 zł - 115 g
7.7

Skład

9.5/10

Wrażenia konsumpcyjne

6.5/10

Wartości odżywcze

7.5/10

Opłacalność

8.0/10

Smakowitość

7.0/10

Pros

  • Ziarno soi 65%
  • Woda
  • Pieczarki 13%
  • Olej rzepakowy
  • Cebula
  • Sól
  • Przyprawy (czosnek, curry, imbir, kolendra, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, chili)

Cons

  • Energia: 164 kcal
  • Tłuszcz 10,6 g (kwasy tłuszczowe nasycone 0,8 g)
  • Węglowodany 7,1 g (cukry 1,4 g)
  • Białko 9,5 g
  • Sól 1,25 g

Może Ci się również spodobać

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *