Pomysł na każdy dzień. Tofu wędzone z dymem z drewna bukowego

Nasza rekomendacja:
(4 / 6)

Kolejny test tofu wędzonego, tym razem jest to Pomysł na każdy dzień. Tofu wędzone z dymem z drewna bukowego z Lidla.

I znów nie możemy się oprzeć porównaniom z fantastycznym tofu z Kauflandu. Szczególnie, że tamto dym z drewna bukowego zawiera nie tylko w nazwie, ale także w składzie 😉 Ale do rzeczy.

Lidl miał kiedyś w ofercie trzy rodzaje tofu pod marką Toopo. Pośród nich było także tofu wędzone dymem drewna bukowego. Jego skład to: woda, ziarna soi 24%, dym wędzarniczy z drewna bukowego. Obecnie możemy kupić testowane dziś Pomysł na każdy dzień. Tofu wędzone, które pomimo nazwy, dymu w składzie nie zawiera. To może oznaczać dwie rzeczy:

  • Producent zapomniał umieścić go w składzie.

Albo…

  • Aromat dymu uzyskał w inny sposób.

Tylko w jaki…?

Co prawda testowane dzisiaj tofu jest na tyle mało „wędzone”, że brak dymu w składzie nie przeszkadza. Nawet jego wygląd nieco odbiega od testowanych wcześniej wędzonych tofu z Kauflandu i Solida Food.

Nie tylko zewnątrz. Tofu twarde charakteryzuje się kolorem białym do kremowego. Tofu z Lidla ma środek w kolorze słomkowym, czyli trochę nietypowym dla tego typu produktów. Oczywiście te nieznaczne różnice kolorystyczne nie dyskwalifikują produktu. Podobnie zresztą jak smak, który nieznacznie tylko przypomina tofu wędzone. Wyczuwamy bardziej smak niedojrzałego sera podpuszczkowego, oscypka i momentami twarogu.

Jeśli lubicie taki smak, kupcie Pomysł na każdy dzień. Tofu wędzone, bo jest to jakościowo przyzwoity produkt, a cenowo wprost bezkonkurencyjny. Mnie oprócz niekonkretnej, mało „wędzonej” smakowitości trochę irytuje zalewa, która szybko i chętnie wylewa się z otwieranego opakowania.

Arek

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie Opakowanie foliowe zawierające w środku jeden kawałek torfu spakowany próżniowo. Wygląd opakowania: przyjemny, estetyczny, grafika stonowana.
Wygląd ogólny Kolor jasnobrązowy i nierówna powierzchnia. Po przekrojeniu ukazuje się przyjemnie wyglądające wnętrze w kolorze słomkowym z licznymi małymi dziurkami.
Konsystencja i tekstura Konsystencja zwarta, lekko uginająca się pod naciśnięciem palca – szybko wraca po poprzedniego kształtu. W ustach lekko twardy. Rozgryzany szybko rozpada się na wiele małych kawałeczków. Łatwo można pogryźć.
Zapach Serowy, mleczny. Łagodnie dymny, ale przemijający. Budzi skojarzenia z niedojrzałymi serami podpuszczkowymi, twarogiem i oscypkiem.
Smakowitość Lekko słodkawy. Kwaskowaty i słonawy. Smak dymny jest wyczuwalny, ale bardzo delikatnie. Budzi skojarzenia z niedojrzałymi serami podpuszczkowymi i oscypkami, chwilami twarogami.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Dostateczna. Dla niektórych niedojrzałych serów.

 

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Soja
Informacje (zastrzeżenia) producenta Bez glutenu, dla wegetarian, wysoka zawartość białka.
Przechowywanie +2°C do +8°C. Po otwarciu przechowywać lodówce przez 24 godz.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Tak

 Przedział cenowy – Tani

3,99 zł za opakowanie – 22,16 zł za kg.

Producent: Marka własna Lidl

Zakupiono: Dyskont Lidl

Pomysł na każdy dzień. Tofu wędzone z dymem z drewna bukowego

3,99 zł – 180 g
7.9

Skład

9.5/10

Wrażenia konsumpcyjne

6.5/10

Wartości odżywcze

8.0/10

Opłacalność

8.5/10

Smakowitość

7.0/10

Skład

  • Woda
  • Ziarna soi 24%
  • Sól

Wartości odżywcze

  • Energia: 118 kcal
  • Tłuszcz 7,8 g (kwasy tłuszczowe nasycone 1,0 g)
  • Węglowodany 0,5 g (cukry 0,5 g)
  • Białko 11,4 g
  • Sól 1,24 g
  • Wapń 212 g

Inne wegańskie produkty

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *