Polsoja. Wędlina sojowa o smaku salami

Nasza rekomendacja:
(3,8 / 6)

Niektórym weganom zdarza się czasem taki dzień, w którym mają ochotę na coś, co przypomina smak mięsa, wędliny, kiełbasy…
I na mnie przyszła pora 🙂 A wszystko przez moją siostrę, która jadła przy mnie kanapki z salami. Na szczęście na rynku mamy coraz większy wybór wegańskich wędlin. Tym razem z pomocą przyszła mi Polsoja. Wędlina sojowa o smaku salami kupiona  w pobliskim Netto, wylądowała od razu na moim talerzu.

Smakowo wegańskie salami spisało się na 5! Składowo? Tutaj jest troszkę gorzej, ale tragedii nie ma. Niestety wędlina najgorzej spisuje się w kwestii ceny. Wędlina sojowa z Polsoi jest po prostu za droga. Prawie 50 zł za 1 kg produktu, który nawet nie jest BIO czy choćby bez GMO to moim zdaniem lekka przesada.
Polsoja. Wędlina sojowa o smaku salami zaskoczyła mnie jednak głębokim smakiem, bez wyczuwalnej soi, co akurat dla mnie jest bardzo ważne. Bezmięsna wędlina o ciekawym smaku mieszanki przypraw to jak na razie rzadkość, a Polsoja dała radę i osiągnęła smak niemal idealny i naprawdę zbliżony do salami. A jak przedstawia się skład Polsoja. Wędlina sojowa o smaku salami? Idealnie niestety nie jest. Białka sojowe i pszenne, olej i  substancja zagęszczająca w postaci karagenu. Gdyby producentowi udało się trochę zmodyfikować ten skład i jeszcze produkt był BIO… byłoby naprawdę super!

Polsoja. Wędlina sojowa o smaku salami to produkt idealny na zaspokojenie chętki na coś mięsnego, ale niestety nie na każdą kieszeń. Jednak raz na jakiś czas, tak od święta warto się na takie wegańskie salami „zrujnować” 😉

Jest to druga wegańska wędlina firmy Polsoja, którą testowaliśmy.
Zachęcamy do przeczytania testu wędliny sojowej o smaku szynkowym z pieprzem.

Agnieszka

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Wygląd przyjazny. Budzący miłe skojarzenia. Kolorystka pastelowa, przyjemna. Konstrukcja opakowania pozwala łatwo je otworzyć bez użycia narzędzi.
Wygląd ogólny Wyraźne podobieństwo kolorystyczne do tradycyjnego salami. Kolor lekko czerwonawy z białymi kropeczkami imitującymi oczka tłuszczu tradycyjnego salami.
Konsystencja i tekstura Zwarta konsystencja. Zachęca do spożycia. Po złożeniu na pół pęka w miejscu złożenia.
Zapach Typowy dla wędlin typu salami. Lekko pieprzny.
Smak Lekko słonawy, delikatnie wyczuwalny bardzo przyjemny smak pieprzu i innych przypraw. Smak bardzo zbliżony do wędlin typu salami. Nałożony na pieczywie i podany z musztardą lub chrzanem praktycznie nie do odróżnienia od salami.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Bardzo dobra. Dla wędlin typu salami.

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Karagen
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Soja, pszenica
Informacje (zastrzeżenia) producenta Brak
Przechowywanie Przechowywać w temperaturze 1-5 st.C
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

Przedział cenowy – Drogi
4,99 zł za opakowanie – 49,90 zł za kg.

Producent: Polsoja Sp. z o.o.
Zakupiono: Dyskont Netto

Polsoja. Wędlina sojowa o smaku salami

0.00
6.9

Skład

5.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

8.0/10

Wartości odżywcze

8.0/10

Opłacalność

4.5/10

Smakowitość

9.0/10

Pros

  • Woda
  • Izolowane białko sojowe (9,23%)
  • Teksturowane koncentrowane białko sojowe (7,23%)
  • Olej rzepakowy
  • Białko pszenne
  • Skrobia
  • Sól
  • Karagen, Sacharoza
  • Przyprawy, Aromaty (soja), Ekstrakty przypraw
  • Błonnik cytrusowy

Cons

  • Energia 154 kcal
  • Tłuszcz 6,9g (w tym tłuszcze nasycone 0,6g)
  • Węglowodany 5,1g (w tym cukry 1,3g)
  • Błonnik 2,1g
  • Białko 16,8g
  • Sól 2,0g

Może Ci się również spodobać

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *