Poloniak. BIO pasztet z fasolki kidney

Nasza rekomendacja:
4.1 out of 6 stars (4,1 / 6)

Czasami lepiej jest wymienić wady niż zalety danego produktu. Przez to przesłanie staje się bardziej czytelne. Otóż testowany BIO pasztet z fasolki kidney posiada tylko dwie cechy, którym nie można w pełni przypisać stwierdzenia, że są jego zaletami.

Pierwsza to cena. Za 8,20 zł kupujemy produkt bio, ale czy ten właśnie fakt uzasadnia tę właśnie cenę? 160 gramów to porcja dla jednej osoby. Zatem chcąc uraczyć naszym pasztetem czteroosobową rodzinę musimy wydać, bagatela prawie 33 złote! Nie jest to tanio.

Druga to smak. Pasztet nie jest zły, ale zbyt duża ilość przypraw i cebuli oraz obecność otrębów gryczanych sprawia, że jest ma on specyficzny smak. Przebija cebula i smak kaszy gryczanej, podbijane przez kminek i majeranek. Jeśli ktoś lubi takie samki, a wiem z komentarzy pod innymi testami, że są takie osoby, można im pasztet zarekomendować z czystym sumieniem. Można, bowiem oprócz tych dwóch cech pasztet jest godny polecenia.

Ma rewelacyjny skład, do czego przyzwyczaiła nas już firma Poloniak. Ma oryginalny wygląd i kolory, przyjemny zapach, no i jest BIO. Stosunkowo krótki okres przydatności do spożycia potwierdza jego wysoką jakość. Szkoda, że producent nie podał zawartości błonnika, bo patrząc na skład pasztetu jego zawartość jest znaczna.

Zauważyliśmy, że najlepiej smakuje z jakimś „konkretnymi” dodatkami – z chrzanem, musztardą, szczypiorkiem itp.

 

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny

Opis

Opakowanie/etykieta Grafika etykiety prosta, kolorystyka nieskomplikowana, wręcz ascetyczna. Estetyczna i nienarzucająca się. Nie rzucająca się w oczy. Pasztet zapakowany próżniowo w folię.
Wygląd ogólny Po otwarciu powierzchnia nierówna. Połyskliwa i tłusta. Kolor fioletowy do brązowego.
Konsystencja i tekstura Pod naciskiem palca lekko ugina się i wraca do poprzedniego kształtu. Pod mocniejszym odkształca się. Po przekrojeniu konsystencja zwarta, ale pod naciskiem palca pęka, rozdziela się. Podczas gryzienia oddzielą się składniki.
Zapach Przyjemny, świeży i równy. Wyczuwalna kasza gryczana, fasolka, cebula i czosnek.
Smak Specyficzny. Zdecydowanie wyczuwalne: cebula i przyprawy (kminek i majeranek). Lekko gorzki, pieprzny. Po chwili pojawia się smak fasoli.

 

Alternatywa dla produktów niewegańskich Brak

 

 

Informacje dodatkowe

 

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Brak
Informacje (zastrzeżenia) producenta Produkt ze składników ekologicznych certyfikowanych
Przechowywanie Od +4ºC do +8ºC.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

Przedział cenowy – Bardzo drogi

8,20 zł za opakowanie – 51,25 zł za kg.

 

Producent: Irena Szymkiewicz – Tyl

Zakupiono: Sklep ze zdrową żywnością – Legionowo

Poloniak. BIO pasztet z fasolki kidney

8,20 zł – 160 g
7.7

Skład

9.5/10

Wrażenia konsumpcyjne

7.5/10

Wartości odżywcze

8.5/10

Opłacalność

6.0/10

Smakowitość

7.0/10

Skład

  • Fasola kidney 46%
  • Soczewica czerwona
  • Olej rzepakowy
  • Otręby gryczane
  • Cebula
  • Czosnek
  • Majeranek, kminek
  • Liść laurowy
  • Sól
  • Pieprz

Wartości odżywcze

  • Energia: 276 kcal
  • Tłuszcz 8,3 g (kwasy tłuszczowe nasycone 2,4 g)
  • Węglowodany 35,2 (cukry 0,1 g)
  • Białko 12,6 g
  • Sól 0,8 g

Inne wegańskie produkty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *