Wegański blog

Wegański blog vegetest.pl jest skierowany do wegan i do osób, które z różnych względów chciałyby dowiedzieć się czegoś więcej na temat dostępnych na rynku produktów wegańskich. Blog nie jest typowym blogiem kulinarnym i z nielicznymi wyjątkami nie zawiera przepisów na przyrządzanie potraw wegańskich.

Cel bloga

Celem bloga jest przekazanie Wam, drodzy czytelnicy, możliwie najbardziej obiektywnej informacji o produktach wege, poprzez ich dokładny opis i ocenę organoleptyczną.

Nie jest celem blogu przekonywanie ani namawianie nie-wegan do wyłączenia ze swojego jadłospisu produktów mięsnych oraz tych pochodzenia zwierzęcego. Nie podejmujemy w nim dyskusji o wyższości danego sposobu odżywiania na innym. Nie zamienia to jednak faktu, że wiele badań naukowych potwierdza, iż tzw. dieta wegańska jest znacznie zdrowsza niż dieta oparta o produkty zwierzęce. Stąd raz na jakiś czas pozwalamy sobie w opisie nawiązywać do tego faktu.

Zawartość bloga

Na blogu testujemy i opisujemy gotowe, przetworzone produkty wegańskie podzielone na opisane poniżej kategorie. Są one gotowe do spożycia po otwarciu opakowania lub wymagają uprzedniej, podstawowej obróbki termicznej (gotowanie, smażenie, pieczenie itp.).

Kategorie opisywanych i testowanych produktów:

  • Sałatki i surówki
  • Pasty i pasztety
  • Wędliny i sery
  • Tofu i tempeh
  • Zupy
  • Dania gotowe
  • Desery i słodycze
  • Napoje
  • Dodatki (śmietany, śmietanki jogurty itp.)

Ze względu na swoją specyfikę niektóre produkty mogą zostać umieszczone w więcej niż jednej kategorii.

Co opisujemy i jak testujemy?

Każdy produkt jest kupowany w sklepach prowadzących sprzedaż detaliczną lub dostarczany do testów przez producenta (dystrybutora). Uwzględnione są także marki własne sieci handlowych. Staramy się kupować produkty w cenach standardowych (nie objęte promocjami). W przypadku, gdy produkt został zakupiony w promocji dodatkowo podajemy jego cenę regularną. Aby ułatwić czytelnikom dostęp do informacji staramy się zamieszczać linki do stron internetowych sklepów oraz producentów. Każdy produkt jest omawiamy w dwóch głównych kategoriach:

  1. Ocena organoleptyczna.
  2. Informacje dodatkowe.

Ocena organoleptyczna obejmuje:

  • Opakowanie/etykieta
  • Wygląd ogólny
  • Konsystencja i tekstura
  • Zapach
  • Smak

Ocena organoleptyczna jest obarczona odczuciami subiektywnymi i mogą mieć na nią wpływ różnorodne czynniki. Dlatego staram się stworzyć najbardziej optymalne warunki do jej przeprowadzenia. Nie palę od 20 lat i podczas testów nie piję żadnych napojów mogących zaburzyć percepcję organoleptyczną.

 Informacje dodatkowe opisują:

  1. Obecność konserwantów.
  2. Zawartość substancji zagęszczających.
  3. Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych.
  4. Informacje (zastrzeżenia) producenta podawane na opakowaniu.
  5. Sposób
  1. Rekomendacje przy diecie bezglutenowej.
  1. Alternatywa dla produktów niewegańskic Staramy się odpowiedzieć na pytanie: czy pod względem organoleptycznym dany produkt może stanowić alternatywę dla tzw. produktów tradycyjnych.

 Przedział cenowy określony został na podstawie ceny danego produktu za kilogram (litr). Nie stosujemy porównania do produktów alternatywnym a w danym segmencie. Np. 150 g. mlecznego jogurtu owocowego kosztuje 1,40 zł, co stanowi 9,33 zł za kilogram. W przypadku jogurtu wegańskiego, produkowanego z soi o tej samej gramaturze cena może być nawet trzykrotnie wyższa. Spotyka się jednocześnie przypadki, gdy cena pasztetu sojowego jest niższa niż pasztetu mięsnego.

Przyjęliśmy następujące kryteria cenowe:

1 – bardzo tani do 15 zł za kilogram (do 2,00 zł za litr)

2 – tani 15,01 – 25,00 (2,01 – 3,50 zł)

3 – średni 25,01 – 39,00 zł (3,51 – 5,50 zł)

4 – drogi 39,01 – 50,00 zł (5,51 – 10,00 zł)

5 – bardzo drogi powyżej 50,00 zł (powyżej 10,00 zł)

Ostateczna ocena produktu obejmuje:

  • Skład
  • Wrażenia konsumpcyjne
  • Wartości odżywcze
  • Smakowitość
  • Opłacalność

Oceny dokonujemy w skali 1 – 10

Skład. Brany jest pod uwagę rodzaj składników głównych i dodatkowych (substancji konserwujących, antyutleniaczy, substancji wypełniających itp.). I tak produkt, który składa się z wysokich jakościowo i/lub odżywczych składników, a zawiera substancje konserwujące, wypełniające itp. może otrzymać niższą ocenę. Jeśli substancje te są dodawane w ilościach nie przekraczających norm lub ich ilość nie jest zbyt duża, nie dyskwalifikują produktu. Kierujemy się normami oraz przepisami, a nie opiniami na blogach i forach internetowych.

 Wrażenia konsumpcyjne obejmują:

  • Rodzaj i wygląd ogólny opakowania. Wygląd etykiety: grafika, kolorystyka, atrakcyjność.
  • Wygląd ogólny produktu: jego kształt, połysk i fakturę powierzchni oraz sumę wrażeń wzrokowych dotyczących struktury oraz barw. To także cechy składników, jeśli są widoczne.
  • Teksturę (soczystość i kruchość). Ocena: przy użyciu zmysłu dotyku oraz doustna.
  • Zapach: suma wrażeń węchowych wywołanych zastosowaniem określonych surowców w produkcji.
  • Smak: suma wrażeń smakowych odbieranych podczas oceny doustnej.

Smakowitość to suma wrażeń zapachowo – smakowo – czuciowych odbieranych podczas oceny doustnej. Ma na nią wpływ także tekstura. Smakowitość została wydzielona z wrażeń konsumpcyjnych ze względu na to, że dla wielu konsumentów stanowi ona najważniejszy aspekt oceny danego produktu. Bardzo często zdarza się także, że piękny wygląd opakowania i produktu, a także jego właściwa tekstura, nie są równoznaczne z pozytywnymi odczuciami smakowo – zapachowymi.

Jako że zmysł węchu łącznie ze zmysłem smaku pełnią podstawową rolę w rozróżnianiu, wyborze oraz akceptacji produktów żywnościowych staramy się opisywać wrażenia odbierane tymi zmysłami nieco szerzej. Nie ograniczamy się zatem do pięciu podstawowych smaków (słodki, słony, gorzki, kwaśny, umami). Opisujemy także odczucia smakowe i zapachowe wynikłe z obecności różnych składników oraz skojarzenia, jakie te wrażenie mogą przywoływać.

Przeprowadzamy ocenę organoleptyczną, nie sensoryczną, dlatego niewymagane są specjalne warunki jej przeprowadzenia. Jest ona prowadzona tylko i wyłącznie w celu oceny wrażeń konsumpcyjnych i smakowitości danego produktu – takiego jaki został zakupiony w losowo wybranym sklepie i w losowo wybranym terminie lub dostarczony przez producenta. Dlatego nie prowadzimy typowej oceny w celu określenia poziomu jakości danej partii produktu, zachowania stabilności jakościowej, ustalania wyróżników krytycznych, ustalania standardów ani kwalifikowania do klas jakościowych.

Przykład

Jeśli w testowanej wędlinie sojowej z pieprzem w całym opakowaniu, łącznie znajdują się trzy ziarnka pieprzu, a później, w innej partii znajdujemy ich cztery razy więcej, to nie wracamy do dokonanej uprzednio oceny i nie zmieniamy jej.

Oceniając wartości odżywcze kierujemy się głównie zawartością podstawowych składników odżywczych: tłuszczu, węglowodanów i białka. I tak, w przypadku produktów zawierających wysoką zawartość tłuszczu (np. 25 g) i jednocześnie niską zawartość białka (np. 3 g) ocena będzie znacznie niższa niż w przypadku produktów, które zawierają poniżej 15 g tłuszczu i powyżej 7 g białka. Uwzględniamy także inne składniki nie wyszczególnione przez producenta na opakowaniu. Składnikami tym są między innymi witaminy, makro- i mikroelementy oraz fitoskładniki, które dany produkt posiada z racji jego składu.

Opłacalność to relacja składu, wartości odżywczych, wrażeń konsumpcyjnych oraz smakowitości do ceny za kilogram (litr) produktu. Co oznacza, że produkt oceniony wysoko w pozostałych kategoriach może przyjąć relatywnie niższą ocenę opłacalności, ponieważ jest bardzo drogi. I odwrotnie.

Rekomendacja to całościowy odbiór produktu uwzględniający wszystkie oceniane elementy. Jest również określana w skali punktowej: 1 – 6. Naszą rekomendację oznaczamy gwiazdkami zIm więcej – tym lepiej 🙂 I tak kolejno:

1 gwiazdka – nieporozumienie

2 gwiazdki –  słaby

3 gwiazdki – dostateczny

4 gwiazdki – dobry

5 gwiazdek – bardzo dobry

6 gwiazdek – wybitny

Przygotowanie do konsumpcji

Każdy produkt przed oceną jest przechowywany od dwóch do trzech dni w warunkach podanych przez producenta na opakowaniu.

Produkty, których data „najlepiej spożyć przed” została przekroczona, mimo że nadają się do spożycia, nie są oceniane ze względu na spadek ich jakości.

Produkty gotowe do spożycia są oceniane bez żadnych dodatków. W celu rekomendacji możliwie najlepszej formy ich spożycia mogą być dodatkowo testowane z tradycyjnie towarzyszącymi produktami. Na przykład:

  • Sałatki i surówki z pieczywem pszenno – żytnim
  • Pasty i pasztety z pieczywem pszenno – żytnim, ketchupem, musztardą, chrzanem
  • Wędliny i sery z pieczywem pszenno – żytnim, ketchupem, musztardą, chrzanem
  • Tofu i tempeh z pieczywem pszenno – żytnim
  • Zupy z pieczywem pszenno – żytnim, ewentualnie z gotowanymi ziemniakami
  • Dania gotowe – zgodnie z zaleceniami producenta
  • Desery i słodycze – bez dodatków
  • Napoje w przypadku napojów będących substytutem mleka z kawą.
  • Dodatki jako dodatki do typowych potraw (płatki śniadaniowe, wegańskie desery, placki ziemniaczane itp.)
  • W przypadku podania przez producenta rekomendacji co do sposobu przyrządzania produktu przyrządzamy go zgodnie z tymi zalecaniami.

Nie testujemy soków, napojów owocowych, warzywnych ani napojów gazowanych. Wychodzimy bowiem z założenia (z nielicznymi wyjątkami), że jako produkty roślinne same w sobie są „wegańskie”. Mogą się jednak pojawić w testach produkty, na których producent zaznaczył, że napój jest przeznaczony dla wegan.

Zdjęcia

Blog nie jest ani blogiem reklamowym ani promującym jakiekolwiek produkty. Staramy się umieszczać na nim zdjęcia, które z możliwie jak największą wiernością oddają wygląd testowanych produktów. Produkty przed zrobieniem zdjęć nie są poddawane żadnym skomplikowanym zabiegom, które mogłyby podnieść ich atrakcyjność wizualną. Są one poddawane edycji podstawowej, która zapewni odpowiednią jakość. Umieszczamy także zdjęcia będące propozycjami podania danego produktu. Należy przy tym pamiętać, że każde zdjęcie jest tylko próbą przekazania sposobu postrzegania oglądanej rzeczywistości przez jego autora. Dlatego też wygląd produktów umieszczonych na blogu może nieco odbiegać od tego, co jego czytelnik może znaleźć w sklepie.

Wyłączenia odpowiedzialności

Testujemy produkty spożywcze, których nie produkujemy ani nie sprzedajemy. Ocena organoleptyczna siłą rzeczy jest oceną nieco subiektywną i może różnić się w zależności od sposobu podania, sposobu przechowania partii produktu, itp. Dlatego też nie ponosimy odpowiedzialności za wszelkie skutki zdrowotne, które mogą wystąpić u osób kierujących się przy ich zakupie tylko i wyłącznie naszą oceną.

Nie ponosimy także odpowiedzialności za zmiany w składzie produktów dokonywane przez ich producentów.

Cena

Kupując produkty podajemy zawsze cenę zakupu i miejsce, w którym go zakupiliśmy lub firmę (osobę), która przekazała nam produkt do testów. Data zakupu produktu i data publikacji testu na blogu mogą być odległe, nawet o jeden tydzień. Należy także pamiętać o tym, że ceny w różnych sklepach są różne, Dlatego nie ponosimy odpowiedzialności za politykę cenową na drodze całego łańcucha dostaw, zmian cen produktów, różnic w cenach pomiędzy sklepami oraz ich dostępność w danym sklepie/sklepach.

Zawartość soli

Niektóre z testowanych produktów zawierają znaczne ilości soli, na co staramy się zwracać uwagę. Wg zaleceń WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g soli, co stanowi 2 g sodu. Brytyjskie Stowarzyszenie Kardiologiczne podaje, że wartość ta powinna wynosić 6 g.  Z kolei Amerykańskie Stowarzyszenie Kardiologiczne ogranicza jej spożycie do 3,75 g. Specjaliści ze Światowej Federacji Serca, Europejskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego i Europejskiego Stowarzyszenia Zdrowia Publicznego nie odnaleźli dowodów na to, że ograniczenie spożycia soli obniża nadciśnienie. Poparciem tej tezy są wyniki przeprowadzonych w tym zakresie badań. Światowa Federacja Serca określa poziom spożycia soli 12,5 g na dzień, co stanowi równowartość 5 g sodu. Ponieważ jednak świat nauki podważa ich wyniki przyjmujemy, że obowiązującą normą jest 5 g soli dziennie.

Dieta bezglutenowa

Chociaż blog poświęcony jest produktom wegańskim wiem, że część wegan, albo ze względu na alergię, albo z własnego wyboru nie spożywa produktów zawierających gluten. Informacja na temat tego, czy dany produkt jest odpowiedni w diecie bezglutenowej podawana jest na podstawie składu produktu umieszczonego przez producenta na jego opakowaniu. Dlatego nie ponosimy odpowiedzialności za wszelkie skutki zdrowotne wynikłe ze spożycia produktu, który określamy jako odpowiedni w diecie bezglutenowej.

Dodatkowe wpisy na blogu

Podróże

Specjalny dział poświęcony naszym doświadczeniom podczas wielu podróży zarówno w kraju jak i za granicą. Opisujemy dostępność i jakość produktów dla wegan w sklepach, hotelach i restauracjach.

Artykuły

Od czasu do czasu publikujemy krótkie artykuły, których celem jest uzupełnienie informacji podawanych w testach. W przypadku, gdy poruszamy kwestie kontrowersyjne staramy się bazować na wiarygodnych źródłach oraz podawać źródła przytaczanych danych.

 

Może Ci się również spodobać