NaturAvena. Smalczyk wegetariański. Naturalny

Nasza rekomendacja:
(4,4 / 6)

NaturAvena. Smalczyk wegetariański. Naturalny. Niech nas nie myli nazwa: „Smalczyk wegetariański”. Jest to produkt, po który mogą bez problemu sięgać weganie, nawet ci nie spożywający glutenu. Tym co przyciągnęło moją uwagę, oprócz przyjemnej grafiki był skład. Soja niemodyfikowana genetycznie –  wciąż niełatwo można znaleźć produkty z niej otrzymywane. To cieszy 🙂 Chociaż, z drugiej strony, chciałbym jako konsument wiedzieć, jakie tłuszcze roślinne zostały zastosowane do produkcji smalczyku.

Smalczyk to smalczyk, więc nie możemy oczekiwać od tego typu produktu fantastycznych wartości odżywczych. A jednak…Smalec zawiera tylko 47,4 g tłuszczu, z czego nawet połowy nie stanowią kwasy tłuszczowe nasycone. Zawiera też ponad 7 g białka. Zatem pod tym względem wygrywa on z tradycyjnym smalcem w przedbiegach. Brawa dla producenta! Wrażenia konsumpcyjne bardzo pozytywne. No może z wyjątkiem konsystencji. Smalczyk ma konsystencję nie tylko tłustą, ale także proszkową. Po zjedzeniu na podniebieniu pozostaje przez dłuższy czas nieprzyjemna warstwa tłuszczu. Dodatkowo producent zaleca, aby po spożyciu przechowywać smalczyk w lodówce. Zapewne słusznie, ale po wyjęciu z lodówki nie da się go rozsmarować na chlebie. Można to zobaczyć na zdjęciu poniżej.

 

Dlatego najlepszym rozwiązaniem będzie wyjąć smalczyk z lodówki na kilkanaście minut przed spożyciem. Dzięki temu trochę się ociepli i problem zniknie.  Co ciekawe, w przeciwieństwie do tradycyjnego smalcu dodatek soli i pieprzu nie ma większego wpływu na smak testowanego produktu.

Czy ten smalczyk może zastąpić te robione przez wegan w domu? osobiście wolę ten zrobiony przez żonę. Ale czasami zwyczajnie nie chce się go robić samemu, bo w końcu wymaga to czasu. W takich chwilach, jak przyjdzie ochota na odmianę, warto mieć jedne słoik testowanego smalczyku w lodówce. I oczywiście drugi słoik z ogórkami kiszonymi 🙂

Przepisy na domowe smalczyki można znaleźć na różnych blogach wegańskich.

Przepis 1 – Olga Smile. To mój ulubiony przepis 🙂

Inne przepisy:

Przepis 2 – Wegan Nerd

Przepis 3 – Jadłonomia 

Przepis 4 – Weganon 

Podsumowując. To bardzo dobra alternatywa dla tradycyjnych smalców i pomysł na ulgę dla stęsknionych za ich smakiem wegan 🙂 Na poniższym zdjęciu widać efekty testowania. Zniknęło prawie 40% zawartości słoika. Niech to także posłuży za rekomendację 🙂 Smacznego!

Arek

 

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie Grafika etykiety na słoiku w bardzo przyjemnej kolorystyce. Estetyczna i nieskomplikowana.
Wygląd ogólny Powierzchnia smalczyku w kolorze kości słoniowej. Po przejściu przez warstwę powierzchniową ukazuje się granulat sojowy w kolorze sepii. I to on dominuje w wyglądzie. Budzi bezpośrednie skojarzenia z tradycyjnym smalczykiem niewegetariańskim.
Konsystencja i tekstura Konsystencja niejednolita. Tłusta i proszkowa. Po wyjęciu z lodówki (zalecenia producenta co do przechowywania) produkt trudno się rozsmarowuje. Po spożyciu pozostaje na dłużej na podniebieniu warstwa tłuszczu.
Zapach Niemal identyczny jak smalec tradycyjny. Można wyczuć smażoną cebulę, soję i czosnek.
Smak Lekko słodki. Oleisty, Wyczuwalna soja i cebula.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Bardzo dobra dla smalcu tradycyjnego.

 

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Soja
Informacje (zastrzeżenia) producenta Bez sztucznych dodatków, danie wegańskie, bez GMO.

 

Przechowywanie Przechowywać w temperaturze pokojowej. Po otwarciu 48 h w lodówce.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Tak

 Przedział cenowy – Średni

6,59 zł za opakowanie – 31, 05 zł za kg.

Producent: NaturAvena Sp. z o.o.

Zakupiono: Sklep ze zdrową żywnością

 

NaturAvena. Smalczyk wegetariański. Naturalny

6,59 zł – 180 g
NaturAvena. Smalczyk wegetariański. Naturalny
7.3

Skład

9.0 /10

Wrażenia konsumpcyjne

8.0 /10

Wartości odżywcze

6.5 /10

Opłacalność

6.0 /10

Smakowitość

7.0 /10

Pros

  • Granulat sojowy 77% (z soi niemodyfikowanej genetycznie)
  • Nierafinowany cukier trzcinowy
  • Tłuszcze roślinne 16% (?)
  • Cebula
  • Przyprawy (czosnek, imbir)
  • Sól

Cons

  • Energia: 583 kcal
  • Tłuszcz 47,4 g (kwasy tłuszczowe nasycone 20,4 g)
  • Węglowodany 31,0 g (cukry 2,6 g)
  • Białko 7,1 g
  • Sól 1,25 g

Może Ci się również spodobać

5 komentarzy

  1. Przyczepię się tylko do jednego- produkty z soi niemodyfikowanej sa bardzo powszechnie dostępne, ponieważ w Europie dla użytku spożywczego, dla ludzi, jest nielegalne stosowanie soi gmo.

    1. Dziękuję za uwagę 🙂 Dla bezpieczeństwa wychodzę z założenia, że jeśli brak jest informacji o GMO, to znaczy, że nie można wykluczyć obecności. Zakaz dotyczy uprawy. Poza tym niektóre źródła podają, że koncentraty białkowe z soi modyfikowanej są dodawane do większości artykułów spożywczych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *