Natura Food. Veggie. Wegańskie lody z masłem orzechowym

Nasza rekomendacja:
(4 / 6)

Produkty wegańskie w Biedronce! Facebook i Instagram zaroiły się informacjami. Więc i nas to zainteresowało. Odłożyliśmy wszystkie inne, czekające w kolejce na test produkty i ruszyliśmy na poszukiwanie produktów wegańskich do Biedronki. W pierwszej nie było, w drugiej nie było. Pojawiły się dopiero w trzeciej. I wreszcie kupiliśmy! Oto test Natura Food. Veggie, wegańskich lodów z masłem orzechowym z Biedronki!

No cóż, trudno jest opisywać lody. Nie jest to mój ulubiony produkt. Nie ze względu na walory konsumpcyjne, ale na wartości odżywcze i skład, który… Ale po kolei.

Dlaczego warto kupić i jeść wegańskie lody z masłem orzechowym z Biedronki?

  1. Bo jest to nowość, a któż nie lubi nowości 😉
  2. Bo są tanie. Naprawdę są tanie!
  3. Bo są wegańskie i można sobie pofolgować bez zbytniego ryzyka dla zdrowia 🙂
  4. Bo są dosyć smaczne!
  5. Bo ładnie wyglądają. Zarówno w opakowaniu jak i poza nim 🙂
  6. Bo są włoskie, a Włosi podobno znają się na lodach.

Dlaczego nie warto kupić i jeść lodów wegańskich z Biedronki? Opinia bardzo subiektywna.

  1. Bo lody generalnie są niezdrowe niezależnie od tego, czy są produkowane od pokoleń metodą (o zgrozo!) tradycyjną, czy pochodzą z automatu w markecie, czy z zamrażarki przy kasie.
  2. Bo jedząc je ma się wrażenie, jakby była w nich surowa mąka (efekt obecności mąki ryżowej).

Do lodów nie można mieć istotnych uwag, jeśli chodzi o wrażenia konsumpcyjne, smakowitość oraz cenę. Może tylko ta mąka ryżowa, ale to się da przełknąć. Problemy mogą z nią mieć tylko osoby przyzwyczajone do gładkich, „wypucowanych” i miękkich lodów produkowanych metodami tradycyjnymi lub tych z automatu, typu Carpigiani. Dla osób, które jadły już lody wegańskie to normalne. Uwaga: oczywiście nie dotyczy sorbetów.

Jednakże skład lodów i wartości odżywcze postawiają nieco do życzenia. Zdaję siebie oczywiście sprawę, że lody na bazie mleka także zawierają emulgatory i słodzące substytuty cukru. Ale jednak nie wszystkie. Dlatego pozostają one w tym przypadku niedoścignionymi wzorcami dla testowanych dzisiaj lodów. W pewnym sensie cena tłumaczy wiele, szczególnie w Biedronce 😉 Niemniej jednak nie wszystko.

Arek

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny

Opis

Opakowanie/etykieta Opakowanie plastikowe z nałożoną papierową etykietą. Etykieta przyjemna dla oka. Kolorowa, przemyślana, bardzo ładny projekt graficzny. Wszystkie informacje czytelne.
Wygląd ogólny W opakowaniu dwa kolory lodów. Jedna część w kolorze ecru, druga jasnego karmelu. Na górze uformowana korona.
Konsystencja i tekstura Typowa dla tego typu produktów. Szybko rozpuszcza się w ustach.
W ustach po rozpuszczeniu można wyraźnie wyczuć konsystencję rozdrobionej kaszki, typową dla mąki ryżowej.Bardzo mocna zamarznięta po wyjęciu z zamrażarki.
Zapach Wyraźny, dominujący zapach orzechów, głównie arachidowych. Można wyczuć także orzechy laskowe.
Smak Słodki i lekko słonawy. Smak typowy dla masła orzechowego, przetworów z orzechów laskowych. Przyjemny.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Dobra dla lodów orzechowych.

 

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Mączka chleba świętojańskiego, guma guar
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych Brak
Informacje (zastrzeżenia) producenta Bez laktozy, bez glutenu. Vegan. Wyprodukowano we Włoszech. Może zawierać mleko, jaja, soje, i inne orzechy oraz produkty pochodne.
Przechowywanie Poniżej – 18ºC.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Tak

 Przedział cenowy – Tani

5,99 zł za opakowanie –19,66 zł za kg.

Producent: Casa del Gelato S.r.l. Włochy

Zakupiono: Dyskont Biedronka

Natura Food. Veggie. Wegańskie lody z masłem orzechowym

5,99 zł – 300 g
Natura Food. Veggie. Wegańskie lody z masłem orzechowym
6.6

Skład

5.0 /10

Wrażenia konsumpcyjne

7.5 /10

Wartości odżywcze

5.5 /10

Opłacalność

8.0 /10

Smakowitość

7.0 /10

Pros

  • Woda
  • Cukier, syrop glukozowy, glukoza
  • Solone masło orzechowe 5,02% (orzeszki ziemne, sól)
  • Olej kokosowy
  • Mąka ryżowa, białko grochu
  • Pasta z orzechów laskowych 2,01%
  • Pasta z migdałów 0,5%
  • Emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych
  • Stabilizatory: mączka chleba świętojańskiego, guma guar
  • Barwnik: karmel

Cons

  • Energia: 211 kcal
  • Tłuszcz 9,2 g (kwasy tłuszczowe nasycone 5,3 g)
  • Węglowodany 29,0 g (cukry 25,0 g)
  • Białko 2,1 g
  • Błonnik 0,9 g
  • Sól 0,04 g

Może Ci się również spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *