Natura Food. Veggie. Pasztet warzywny

Nasza rekomendacja:
4.9 out of 6 stars (4,9 / 6)

Pełna nazwa pasztetu warzywnego Natura Food. Veggie., brzmi: „Pasztet z kaszy jaglanej z warzywny i orzechami laskowymi, pieczony”. Czyli nazwa mówi sama za siebie – od razu wiemy jaki mam skład. W sumie dobre rozwiązanie. Ale do rzeczy.

Testowany dzisiaj pasztet to produkt, który zdecydowanie warto zarekomendować. Jest smakowity i tani. Jego jasna kolorystyka sprawia, że wyjątkowo ładnie prezentuje się na talerzu, czego nie można powiedzieć o wielu podobnych wyrobach. Biorąc pod uwagę, że jest to pasztet ze sklepu i do tego z dyskontu to do składu nie można mieć zastrzeżeń. Gdyby jeszcze składniki było BIO i znajdowałby się w opakowaniu szklanym miałbym dylemat: dać ocenę 9,5, czy może 10?

Są osoby, które twierdzą, że produkty przetworzone zakupione w sklepie nie nadają się do jedzenia, bo zawierają wiele szkodliwych substancji. W przypadku większości produktów firmy Sokołów, które mieliśmy możliwość testować, do składu nie można mieć jakiś większych zastrzeżeń. No może z wyjątkiem oleju rzepakowego, ponieważ jestem osobiście przeciwnikiem tego typu żywności.

Pozostaje sobie tylko życzyć aby takie firmy jak Sokołów pewnego dnia zajęła sie tylko i wyłącznie produkcją  produktów roślinnych. Wiem, że kiedyś taki czas nadejdzie 🙂

Pozostaje jeszcze kwestia zawartości sosu sojowego. Co prawda producent nie podaje informacji, że produkt zawiera pszenicę, ale 90% sosów sojową posiada ją w składzie. Dlatego osoby, które ni mogą spożywać pszenicy powinny wziąć to pod uwagę.

 

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny

Opis

Opakowanie Opakowanie foliowe. Grafika przyjemna, czytelna. Rozpoznawalne, charakterystyczne dla serii „Natura Food Veggie”.
Wygląd ogólny Typowy dla pasztetu. Widoczne kawałki składników. Lekko wilgotna powierzchnia.
Konsystencja i tekstura Dość twarda nie rozsmarowuje się. pod naciskiem palca pęka. Wyczuwalna rozdrobiona kasza. Długo rozpuszcza się w ustach pozostawiając kawałki składników. Wymaga przeżuwania.
Zapach Po otwarciu ostry zapach przetworzonej cebuli, który szybko zanika.

Potem pojawia się przyjemny zapach warzyw i kaszy jaglanej. Wyczuwalna cebula oraz przyprawy.

Smak Słodkawy.  Smak warzywny i kaszy zrównoważony. Na koniec pieprzny.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Brak.

 

 

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Seler, orzechy, soja
Informacje (zastrzeżenia) producenta Vegan.

 

Przechowywanie +1°C do +6°C.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Tak. Z zastrzeżeń podanym w podsumowaniu testu.

Przedział cenowy – Średni

3,99 zł za opakowanie – 19,95 zł za kg.

 

Producent: „Sokołów” S.A.

Zakupiono: Dyskont Biedronka

Natura Food. Veggie. Pasztet warzywny

3,99 zł – 200 g
8.2

Skład

8.5/10

Wrażenia konsumpcyjne

8.5/10

Wartości odżywcze

7.0/10

Opłacalność

8.5/10

Smakowitość

8.5/10

Skład

  • Warzywa 32% (marchew, pietruszka, seler, cebula)
  • Kasza jaglana
  • Woda
  • Olej rzepakowy
  • Orzechy laskowe
  • Sos sojowy
  • Sól
  • Przyprawy naturalne

Wartości odżywcze

  • Energia: 273 kcal
  • Tłuszcz 18,0 g (kwasy tłuszczowe nasycone 1,7 g)
  • Węglowodany 21,0 g (cukry 3,5 g)
  • Białko 3,5 g
  • Sól 1,7 g

Inne wegańskie produkty

2 komentarze

  1. Zdecydowanie jeden z lepszych “przetworzonych” produktów, jakie możemy znaleźć na sklepowych półkach, ba! w sieciowych dyskontach!
    Z tej samej serii va uwagę zasługuje też pasztet z soczewicy z żurawiną. Skład też zacny, a smak – jak dla mnie – wyborny!
    Śmiało porównać go można do domowego i (sic!) smakuje nawet mięsożercom 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *