Natura Food. Veggie. Makaron bia艂kowy spaghetti z czarnej fasoli

Nasza rekomendacja:
(5,1 / 6)

Natura Food. Veggie. Makaron bia艂kowy spaghetti z czarnej fasoli to kolejna bia艂kowo – makaronowa propozycja z Biedronki.聽馃悶Na temat serii makaron贸w bia艂kowych pisa艂em w te艣cie makronu bia艂kowego penne z zielonego groszku.

Po tamtym te艣cie z wi臋ksz膮 ochot膮 podszed艂em do przygotowania i oceny聽spaghetti z czarnej fasoli. Stwierdzi艂em, 偶e zast臋powanie makaronu pszennego tym z ro艣lin str膮czkowych to bardzo dobry pomys艂 i warto si臋 przyjrze膰 innym tego typu produktom. Test makaronu z fasoli utwierdzi艂 mnie w tym przekonaniu. Bezdyskusyjnymi zaletami makaronu s膮 jego warto艣ci od偶ywcze i sk艂ad. Do smaku w zasadzie te偶 nie mo偶na mie膰 zastrze偶e艅.

Najwi臋kszym wyzwaniem b臋dzie ugotowanie go i podanie w takim stanie, 偶eby by艂o to faktycznie spaghetti. Pomimo bowiem dodania do gotowania oliwy z oliwek makaron sklei艂 si臋. Obawiam si臋 jednak, 偶e bez oliwy i przep艂ukania go po ugotowaniu zimn膮 wod膮 powsta艂a by jednolita zbita bry艂a. Co prawda po wyj臋ciu z opakowania spaghetti ma kolor czarny, ale po ugotowaniu zmienia swoj膮 barw臋 na stalowo –聽granatow膮. Wierzchnia jego cz臋艣膰 jest pokryta ma艂o zach臋caj膮cym jasnym nalotem, kt贸ry jest wyra藕nie widoczny na granatowym tle, dlatego mo偶na mie膰 wra偶enie, 偶臋 makron jest rozgotowany. Jednak nawet po o艣miu minutach gotowania jest odpowiednio twardy i nie rozpada si臋. W ustach jest lekko „piaskowaty”.

Mimo tych drobnych wad Natura Food. Veggie. Makaron bia艂kowy spaghetti z czarnej fasoli jest produktem godnym polecenia. Jest inny, jest smaczny i bardzo od偶ywczy, a dla wegan i os贸b, kt贸re nie mog膮 spo偶ywa膰 pszenicy i glutenu jest to bardzo istotna korzy艣膰. Dla innych os贸b mo偶e za艣 stanowi膰 doskona艂膮 alternatyw臋 tradycyjnego spaghetti z semoliny.

Arek
blog wega艅ski vegetest.pl

PS

Cena makaronu mie艣ci si臋 w naszym zakresie cenowym „tani”. Jednak jest to droga alternatywa聽w por贸wnaniu do makaron贸w tradycyjnych z pszenicy.

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Opakowanie foliowe z prze藕roczystym okienkiem, przez kt贸re wida膰 makaron. Kolorystyka ograniczona. Grafika nieskomplikowana, ale estetyczna.
Wygl膮d og贸lny Kolor czarny, widoczne liczne drobne grudki na powierzchni. Kszta艂t typowy dla spaghetti.聽Po ugotowaniu (8 minut) kolor stalowo –聽granatowy z聽 jasnym nalotem.
Konsystencja i tekstura Po ugotowaniu (8 minut). Konsystencja zwarta, lekko twarda. Poszczeg贸lne nitki zlepiaj膮 sie ze sob膮.
Zapach W trakcie gotowania w pomieszczeniu roznosi si臋 delikatna wo艅 fasoli. Po ugotowaniu zapach jest zdecydowanie bardziej zbo偶owy, a fasola jest mniej wyczuwalna.
Smak Mo偶na wyczu膰 delikatny smak聽 fasoli i zbo偶a.
Alternatywa dla produkt贸w niewega艅skich Nie dotyczy.

Informacje dodatkowe

Obecno艣膰 konserwant贸w Brak
Zawarto艣膰 substancji zag臋szczaj膮cych Brak
Obecno艣膰 substancji, kt贸re mog膮 wywo艂ywa膰 reakcje alergiczne u os贸b uczulonych. Brak
Informacje (zastrze偶enia) producenta Bezglutenowy, vegan, 25% bia艂ka.
Przechowywanie W ch艂odny i suchym miejscu.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Tak

Przedzia艂 cenowy 鈥 Tani
4,99 z艂 za opakowanie 鈥 19,96 z艂 za kg.

Producent: S.C. SAM MILLS S.R.L. Rumunia
Dost臋pny w: Biedronka

Natura Food. Veggie. Makaron bia艂kowy spaghetti z czarnej fasoli

4,99 z艂 鈥 250 g
8.4

Sk艂ad

10.0/10

Wra偶enia konsumpcyjne

7.0/10

Warto艣ci od偶ywcze

9.5/10

Op艂acalno艣膰

8.0/10

Smakowito艣膰

7.5/10

Sk艂ad

  • M膮ka z czarnej fasoli 100%

Warto艣ci od偶ywcze

  • Energia: 361 kcal
  • T艂uszcz 2,3 g (kwasy t艂uszczowe nasycone 0,2 g)
  • W臋glowodany 60,0 g, w tym cukry 2,0 g)
  • Bia艂ko 25 g
  • S贸l 0,01 g

Inne wega艅skie produkty

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *