Natura Food. Pasta czerwona paprykowo – marchewkowa

Nasza rekomendacja:
(3,9 / 6)

Jaka była nasza pierwsza reakcja po otwarciu słoika i spróbowaniu Natura Food. Pasta czerwona paprykowo – marchewkowa?

– Skąd my to znamy?

Agnieszka była szybsza: My Best Veggie. Pasta kanapkowa paprykowo – marchewkowa. Smakowitość bardzo, ale to bardzo zbliżona do testowanej wcześniej pasty z Lidla, której test można przeczytać na naszym blogu. Naprawdę trzeba bardzo zagłębić się w analizę smakowitości, aby po ponad miesiącu od testu przywołać walory smakowo – zapachowe pasty z Lidla. Różnica jest. Pasta z Biedronki jest delikatnie bardziej gorzkawa, mniej pikantna, nieco bardziej słodka, mniej wilgotna i ma bardziej świeży zapach. To oczywiście mogą być odczucia subiektywne. Teraz trochę o danych obiektywnych:

  • Pasta z Biedronki ma nieco inny skład.
  • W miejsce suszonych pomidorów występują suszona papryka.
  • W składzie znalazły się: nieznanego pochodzenia aromat naturalny oraz maltodekstryna.

Poza tym mamy do czynienia z bardzo podobnym produktem. Nie jest naszym celem porównywanie tych dwóch past, ale po pierwszym kontakcie z Natura Food. Pasta czerwona paprykowo – marchewkowa nie mogliśmy się powstrzymać od porównania. W sumie, dlaczego nie? 🙂 Skoro ten sam producent sprzedaje swój produkt do dwóch największych dyskontów w Polsce zmieniając nieco jego skład, nazwę, wygląd, a pozostawiając cenę, to z pełnym przekonaniem możemy pozwolić sobie na ich porównanie.

I jak owo porównanie wypada? Naszym zdaniem na korzyść My Best Veggie. Pasta kanapkowa paprykowo – marchewkowa z Lidla. Kolejne 2,99 zł zostawimy w przyszłości w Lidlu 🙂

Arek

PS. Przy okazji tego testu można wyciągnąć inne wnioski, ale to już postawiamy czytelnikom 😉

PS2. Na prośbę jednego z naszych czytelników umieszczamy zdjęcie z dobrze widocznym opakowaniem produktu. Tak, aby łatwo go było odnaleźć w sklepie 🙂

 

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Przyjemne dla oka, estetyczne. Kolorystyka jasna, czytelna, stylizowana na akwarelę. Opakowanie szklane.
Wygląd ogólny Kolor pomarańczowy. Przyjemny, zachęcający do spożycia.
Konsystencja i tekstura Zbyt twarda i mało zwarta jak na pastę. Łatwo się rozsmarowuje. Na wpół wilgotna. Widoczne drobne kawałki składników, głównie papryki. Szybko rozpuszcza się w ustach. Wyczuwalne kawałki przypraw i drobinek skórek papryki.
Zapach Wyczuwalny zapach papryki i przetworzonej cebuli.
Smak Słodkawy i kwaskowaty. Wyczuwalna lekka goryczka, smak papryki, marchewki i przetworzonej cebuli. Lekko pikantna.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Brak

 

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Gorczyca
Informacje (zastrzeżenia) producenta Może zawierać gluten pszenny, soję, jaja, gorczyce, mleko łącznie z laktozą, seler
Przechowywanie Miejsce suche, temperatura pokojowa. Po otwarciu spożyć w ciągu 24 godzin.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Tak

Przedział cenowy – Tani

2,99 zł za opakowanie – 15,73 zł za kg.

 

Producent: Marka własna

Zakupiono: Dyskont Biedronka

Natura Food. Pasta czerwona paprykowo - marchewkowa

2,99 zł – 190 g
7

Skład

6.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

7.0/10

Wartości odżywcze

7.0/10

Opłacalność

8.0/10

Smakowitość

7.0/10

Skład

  • Papryka czerwona 29,4%
  • Marchew 27,6%
  • Cebula
  • Rafinowany olej rzepakowy
  • Błonnik bambusowy
  • Skrobia ziemniaczana
  • Błonnik grochowy, sól, cukier, ocet spirytusowy
  • Papryka suszona, krobia modyfikowana, aromat naturalny, maltodekstryna
  • Przyprawy (zawierają gorczycę)

Wartości odżywcze

  • Energia 208 kcal
  • Tłuszcze 16,0g (w tym nasycone 1,2 g)
  • Węglowodany 11,0 g (w tym cukier 6,8 g)
  • Białko 1,5 g
  • Błonnik 6,8 g
  • Sól 1,8 g

Inne wegańskie produkty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *