Like Meat. Vegan Burger Mix

Nasza rekomendacja:
(5,1 / 6)

Produkt Vegan Burger Mix utwierdził mnie w jednym – nie kombinuj, rób wg zaleceń producenta.

Spróbowaliśmy zrobić eksperyment i przyrządzić burgery zgodnie z przepisem, ale na grillu. Efekt okazał się mierny. Burgery były suche, twarde, rozpadające się i zbyt mocno przyprawione. Dopiero usmażenie na patelni, czyli zgodnie z zaleceniami producenta, pokazało ich właściwe oblicze. Burgery są naprawdę świetne. A podane w bułce z dodatkami, na co zdecydowaliśmy się w ostatniej chwili, są bardzo podobne do burgerów mięsnych.

Momentami jedząc je, szczególnie bez dodatków, mieliśmy wrażenie, że spożywamy nie do końca wysmażone kotlety mielone. Bardzo ciekawe doznanie smakowe 🙂

Problemem, z którym spotyka się wiele osób próbujących robić burgery bezmięsne jest brak odpowiedniej konsystencji – burgery rozpadają się. Gros przepisów w Internecie nie sprawdza się. Wiele dodatków (płatki owsiane, siemie lniane, babka płesznik) bardzo często nie chce zlepić składników domowych wegańskich „mielonych”. Znam osoby, które po kilku próbach w końcu poddają się i sięgają do lodówki po awaryjne jajko 🙂

Testowane dzisiaj burgery mają bardzo dobrą konsystencję i teksturę. Są zwarte, soczyste i miękkie. Co prawda wydatek 13,59 zł może się wydawać spory, ale polecam nasze testy innych burgerów, których ceny są znacznie wyższe, a smakowitość czasami nieco kontrowersyjna. Pamiętajmy, że płacimy tę kwotę za 200 g suchego proszku. Po dodaniu wody otrzymujemy pół kilograma mielonego produktu do smażenia, z którego uzyskujemy pięć lub sześć kotletów (lub burgerów). Zatem faktycznie jest to 27,18 zł za kilogram gotowego wyrobu. Czyli najtańsze z burgerów jakie do tej pory testowaliśmy.

Warto pójść za sugestiami producenta i wykorzystać proszek do przyrządzania innych potraw, które w zwyczajowym żywieniu przyrządza się z mięsa mielonego. Sądzę, że można nawet dodać do kotletów cebuli lub nasączonej bułki tak jak to się robi w przypadku tradycyjnych kotletów mielonych. Warto poeksperymentować, bo dostajemy do rąk bardzo dobry półprodukt, który stwarza osobom odżywiającym się produktami roślinnymi spore pole do popisu.

Nie można także pominąć wysokiej wartości odżywczej. Produkt dostarcza wysokiej jakość białka w ilości przewyższającej jego zawartość w analogicznych produktach przyrządzanych z mięsa. Niemal wolny od tłuszczy nasyconych jest rewelacyjnym uzupełnieniem właściwej diety. Kiedy rzuciłem okiem na zawartość błonnika uśmiechnąłem się. Inni producenci chwalą się tym, że ich produkty zawierające 4 gramy błonnika ana 100 gr produktu są jego bogatym źródłem. Burger Mix zawiera go pięć (!) razy więcej! W tym przypadku jest naprawdę czym sie chwalić, a my konsumenci mamy powody do radości 🙂

Warto także podkreślić, że producent stawia nie tylko na dobrą jakość swoich produktów. Stara się także edukować tę część społeczeństwa, która wciąż stosuje stary model żywieniowy.

„WYPRÓBUJ BURGER MIX! Ograniczając spożycie mięsa oszczędzasz siebie, zwierzęta oraz środowisko!” Cytat z rewersu opakowania.

Arek.
Wegański blog Vegetest.pl

Za ten przekaz należą się dodatkowe punkty rekomendacji 🙂

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny

Opis

Opakowanie/etykieta Opakowanie papierowe. Nadruk z przyjemną dla oka grafiką. Informacja czytelna i wyczerpująca.
Wygląd ogólny Proszek z widocznymi kawałkami składników. Po usmażeniu kolor burgerów brązowy. Typowy dla burgerów mięsnych.
Konsystencja i tekstura Zwarta i  miękka. Widoczne kawałki niektórych składników. Soczyste. Po naciśnięciu rozpada się. Teksturą bardzo zbliżony do hamburgerów mięsnych.
Zapach Własny, specyficzny, zbożowy. Zapach zbliżony do  mięsnego kotleta mielonego.
Smak Słodkawy i delikatnie pikantny. Zbliżony do kotletów z mielonego mięsa.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Tak. Bardzo dobra dla burgerów.

 

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Soja
Informacje (zastrzeżenia) producenta Bez GMO, bogaty w białko, bez cholesterolu, hormonów, chemii antybiotyków. Dużo białka i błonnika.
Przechowywanie W suchym miejscu.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Tak

Przedział cenowy – Średni

13,59 zł za opakowanie – 27,18 zł za kg gotowego wyrobu.

Producent: NEWFOOD Brian McWorther Company

Zakupiono: Hipermarket Carrefour – Warszawa

Like Meat. Vegan Burger Mix

13,59 zł – 200 g suchego produktu
8.5

Skład

7.5/10

Wrażenia konsumpcyjne

8.5/10

Wartości odżywcze

9.5/10

Opłacalność

8.0/10

Smakowitość

9.0/10

Skład

  • Teksturowane białko sojowe
  • Mąka z cieciorki, mąka sojowa
  • Mielone nasiona chia
  • Płatki drożdżowe (drożdże nieaktywne)
  • Pomidory suszony, cebula suszona
  • Ekstrakt drożdżowy
  • Inulina (z cykorii)
  • Kmin rzymski, czosnek suszony
  • Kakao
  • Sól himalajska, pieprz, sól wędzona naturalna

Wartości odżywcze

  • Energia: 337 kcal
  • Tłuszcz 6,6 g (kwasy tłuszczowe nasycone 0,8 g)
  • Węglowodany 27,0 g (cukry 11,0 g)
  • Błonnik 20 g
  • Białko 32,0 g
  • Sól 1,9 g

Inne wegańskie produkty

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *