Lidl. Ciasto wegańskie

Nasza rekomendacja:
4.3 out of 6 stars (4,3 / 6)

Ciasto wegańskie pojawiło się w Lidlu na krótko i szybko zniknęło. Zapewne większość osób kupiła z ciekawości, ale na pewno byli i tacy, którzy po nie wrócili. Nie dziwię się im. Podobnie jak większość Polaków też lubię słodycze. Ograniczam je i zastępuję owocami, ale rozumiem, że czasami można „zaszaleć” 🙂 Kłopot jednak w tym, że tradycyjne ciasta zawierają często ogromne ilości jaj, masła, śmietany, mleka i innych składników, których osoby, które zrezygnowały z produktów odzwierzęcych nie spożywają. Wciąż w społeczeństwie istnieje przekonanie, że dobre ciasto musi mieć dużo jaj, masła (margaryny), cukru i bóg wie czego jeszcze. I powinno być oczywiście pieczone w domu. Zaś ci, którzy kupują je w sklepie nie wiedzą co dobre. Wiele w tym prawdy i trudno się z tym poglądem nie zgodzić. Zazwyczaj smakują nam rzeczy, które są tłuste i słodkie – tacy jesteśmy.

Gotowe ciasta, które możemy znaleźć w sklepach są wyrabiane często z produktów przetworzonych i są po prostu niedobre. Czy ciasto z Lidla jest inne? I tak i nie 😉 „Tak” bo nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. „Tak”, bo trudno jest je odróżnić od innych gotowych ciast. To jest wada i zaleta jednocześnie. „Nie”, bo ciasta tego typu w większości nie są produktami, które powinniśmy spożywać. Chociaż od czasu do czasu nie powinno nikomu zaszkodzić 🙂

A zatem… Wrażenia konsumpcyjne przy spożywaniu ciasta wegańskiego z Lidla są niemal identyczne jak każdego innego tego typu ciasta niewegańskiego. I już to powinno wystarczyć za rekomendację.

Ciekawe czy Lidl wyciągnie z tego wnioski i wprowadzi je do stałej sprzedaży?

 

 Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie Opakowanie foliowe. Ciasto w kartoniku. Etykieta prosta, niewyszukana. Łatwe do otwarcia i przechowywania.
Wygląd ogólny Kolor jasnożółty.
Konsystencja i tekstura Sucha, porowata. Charakterystyczna do babki piaskowej i innych ciast tego typu. Na wierzchu twarda posypka.
Zapach Delikatny. Lekko cytrynowy. Typowy dla ciast proszkowych.
Smak Słodki. Charakterystyczny dla ciasta piaskowego. Lekko kwaskowaty.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Idealna. Dla ciast proszkowych.

 

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Pszenica
Informacje (zastrzeżenia) producenta Może zawierać soję, łubin, orzechy, sezam.

Ręcznie pakowane

Przechowywanie Do +20 ºC
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie  


Przedział cenowy – Tani

4,99 zł za opakowanie – 23,76 zł za kg.

 

Producent: Marka własna Lidl

Zakupiono: Sklep Lidl

Lidl. Ciasto wegańskie

4,99 zł – 210 g
7.4

Skład

7.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

7.5/10

Wartości odżywcze

7.0/10

Opłacalność

7.0/10

Smakowitość

8.5/10

Skład

  • Cukier
  • Olej rzepakowy
  • Woda
  • Mąka pszenna
  • Jabłka 7%
  • Substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu)
  • Mąka kukurydziana, skrobia modyfikowana
  • Sól
  • Emulgatory (lecytyny, estry kwasów tłuszczonych i poliglicerolu, mono, diglicerydy kwasów tł.,
  • Kwas cytrynowy, kwas askorbinowy, aromaty, syrop glukozowy

Wartości odżywcze

  • Energia: 354 kcal
  • Tłuszcz 17,0 g (kwasy tłuszczowe nasycone 1,3 g)
  • Węglowodany 46,0 g, (w tym cukry 30,0 g)
  • Białko 3,3 g
  • Sól 0,82 g

Inne wegańskie produkty

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *