JOYA Soja Natur. Sojowa alternatywa dla jogurtu naturalnego

Nasza rekomendacja:
(4,1 / 6)

JOYA Soja Natur. Sojowa alternatywa dla jogurtu naturalnego to produkt mający zastąpić weganom naturalny jogurt. W wyglądzie, szczególnie po dłuższym i intensywnym mieszaniu na pewno spełnia te rolę. Jego konsystencja i i wygląd niczym nie ustępuje naturalnemu jogurtowi mlecznemu. Ale smakowitość niestety przegrywa w przedbiegach. I to jest jedyna jego słabość. Czuć w zapachu i smaku, że jest to produkt wyprodukowany z soi. Nie da się oszukać nosa i języka 😉 Ale to w zasadzie jedyna jego słabość. Jeżeli kupujecie jogurt mleczny dla jego pozytywnych właściwości zdrowotnych, to Joya będzie lepszym wyborem. Dostarcza wielu mikroelementów, w tym wapnia. Jest lekkostrawny, nie zawiera laktozy, dostarcza wszystkich aminokwasów egzogennych, a także, a może przede wszystkich dobrych dla człowieka baterii. Pozostaje tylko kwestia ceny. Nie jest tanio, bo to produkt sojowy. Ale i tak jest znacznie tańszy niż inne testowane przez nas tego typu produkty. Dlatego, wbrew pozorom cena jest jego kolejnym atutem JOYA Soja Natur. Sojowa alternatywa dla jogurtu naturalnego.

Bardzo dobry produkt który można polecić  osobom, którym nie przeszkadza specyficzny zapach i smak soi lub zamierzają dodać Joya jako dodatek do innej potrawy.

Arek
wegański blog vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie Plastikowy pojemnik zamknięty aluminiowym wieczkiem. Kolorowa, chociaż oszczędna, przyjemna dla oka grafika. Zachęca do zakupu.
Wygląd ogólny Kolor biało – szary. Połyskująca powierzchnia. Widoczne rozwarstwienie. Oddzielający się, przeźroczysty płyn od galaretowatej substancji.
Nie zachęca do spożycia.
Konsystencja i tekstura Bardziej gęsty niż typowe jogurty naturalne. Galaretowana konsystencja. Wymaga intensywnego i długotrwałego mieszania. Po wymieszaniu staje się równomierna i aksamitna.
Zapach Wyczuwalny zapach typowy dla naturalnych napojów sojowych. Lekko kwaskowaty.
Smakowitość Dominuje smak typowy dla naturalnych napojów sojowych. Lekko kwaskowaty. Lekko mleczny. Specyficzny. Własny.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Tak. Dostateczny dla mlecznych jogurtów naturalnych.

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Soja
Informacje (zastrzeżenia) producenta Odpowiedni dla wegan i wegetarian. Produkt bezglutenowy. Bez dodatku cukru i sztucznych aromatów.
Przechowywanie Od +2°C do +6°C

Po otwarciu spożyć w ciągu 3 dni.

Odpowiedni w diecie bezglutenowej Tak.

Przedział cenowy – Bardzo tani
2,99 zł za opakowanie – 14,95 zł za kg.

Producent: Mona Naturprodukte GmBH. Austria
Zakupiono: Lidl Polska

JOYA Soja Natur. Sojowa alternatywa dla jogurtu naturalnego

2,99 zł – 200 g
7.8

Skład

9.5/10

Wrażenia konsumpcyjne

7.5/10

Wartości odżywcze

6.5/10

Opłacalność

8.0/10

Smakowitość

7.5/10

Skład

  • Baza sojowa 99% (woda, ziarno soi 11%)
  • Skrobia kukurydziana
  • Kultury bakterii

Wartości odżywcze

  • Energia: 50 kcal
  • Tłuszcz 2,6 g (kwasy tłuszczowe nasycone 1,6 g)
  • Węglowodany 1,6 g, (w tym cukry 0 g)
  • Białko 4,7 g
  • Sól 0,09 g

Inne wegańskie produkty

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *