IKEA Klopsiki wegańskie z hummusem

Nasza rekomendacja:
4.7 out of 6 stars (4,7 / 6)

Wizyta w IKEA była dla nas także okazją do przetestowania mniej popularnego dania (jak na tą chwilę, ponieważ większy szał panuje obecnie na wege hot-dogi), jakimi są IKEA Klopsiki wegańskie z hummusem.

Smakowitość klopsików nie budzi żadnych zastrzeżeń. Pachną świeżo, przyjemnie i zachęcają do spożycia. Wygląda na to, że zarówno klopsiki, jak i hot – dogi to dzieło nie technologa, jak ma to miejsce w przypadku zdecydowanie większości gotowych produktów, tylko kucharza. Kucharza, który wiedział jaką smakowitość chce osiągnąć i tak długo eksperymentował ze składnikami i ich proporcjami aż osiągnął swój cel. Niestety nie dane nam było spróbować wegańskich klopsików w towarzystwie sałatki z ziół (widocznie się skończyła), dostaliśmy za to samą rukolę. Notabene lekko zwiędnięta 🙁

Ten “dopracowany” skład ma jednak swoją drugą stronę. Do przyrządzenia potrawy użyto 61 składników! Czy znacie potrawę, która ma tyle składników? Wspaniałe leczo wegańskie przyrządzanie przez Agnieszkę składa się tylko z 5 składników składników (plus różne przyprawy oczywiście). Podsumuję krótko: facit fastidium copia.

Mimo że IKEA Klopsiki wegańskie z hummusem są smaczne i aromatyczne, to ich wygląd nie zachęca do spożycia. A ściślej mówiąc nie zachęci do spożycia kogoś, kto nie jest przyzwyczajony do jedzenia typu fast – food. Ja należę to tych właśnie osób, na których potrawa zrobiła złe pierwsze wrażenie.  Kolorystykę utrzymaną w ugrach, brązach i beżach próbowała przełamać zielona rukola, ale skoro nie występuje ona w standardowym składzie  nie można oceniać jej wpływu na ogólny wygląd potrawy.
Całościowy obraz uzupełnia wylewający się sos, który brudzi papierek z napisem IKEA. Wystarczy spojrzeć na zdjęcie poniżej.

Wegański fast-food z IKEI

Mi się to nie podoba. Ale podkreślam, jest to moja opinia. Wiele osób przyzwyczajonych do fast – foodu nawet tego nie zauważy. Ociekające sosami bułki, serwetki i dłonie jedzących to widok typowy w wielu tego typu barach. Zawsze w takich sytuacjach przypomina mi się fragment z „Ulissesa” Jamesa Joyce’a. „Przysiedli na wysokich stołkach przy barze, kapelusze zsunięte do tyłu, przy stołach, wołają o więcej chleba bezpłatnego, żłopią, wilczołapią ochłapy żarcia, oczy im wyłażą, ocierają mokre wąsy” 🙂

Klopsiki zostały umieszczone w twardej bułce(?) posmarowanej hummusem, która jest naprawdę twarda i niestety ma tendencję do pękania. Warto poczekać dwie, trzy minuty, aż bułka przesiąknie hummusem i zmięknie. Chociażby po to, żeby nie zbierać klopsików z podłogi. A tak przy okazji warto spróbować samego hummusu. Jest naprawdę smaczny.

Dlaczego warto zjeść IKEA Klopsiki wegańskie z hummusem? Bo są dobre i niedrogie. Można by było się przyczepić do ich składu, szczególnie do syntetycznych dodatków. Takich jak benzoesan sodu, kwas cytrynowy, emulgatory i guma ksantanowa. Czy są faktycznie potrzebne? Dotyczy to szczególnie substancji konserwujących. Pośród przetestowanych przez nas 180 produktów, tylko kilka zawierało w swoim składzie substancje konserwujące. Widać zatem, że producenci żywności coraz częściej unikają ich stosowania. Może IKEA, która włożyła tyle pracy w opracowanie przepisu na klopsiki wegańskie też mogłaby wziąć to pod uwagę?

Arek
wegański blog vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Ocena dotyczy zarówno całej potrawy jak i jej poszczególnych składników

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie Klopsiki (3 szt.) z dodatkami opakowane w nieprzemakalny papier z napisem IKEA.
Wygląd ogólny Klopsiki w twardej, pszenno – żytniej bułce z dodatkiem hummusu, sosu warzywnego, rukoli i cebulki prażonej.

Kolorystyka utrzymana w kolorze ugru, brązu i beżu.

Wyraźnie widoczne składniki i kawałki składników.

Sos wylewa się z bułki. Rukola lekko zwiędnięta. Mało estetyczne.

Konsystencja i tekstura Bułka twarda. Klopsiki miękkie, uginające się pod naciskiem palca i pękające.

Konsystencja sosu gęsta. Konsystencja i tekstura sałatki właściwa.

Zapach Własny, warzywny, świeży. Wyczuwalna rukola i hummus. Nieznacznie przebijają składniki klopsików: głównie papryka, kukurydza i przyprawy.
Smak Smak słodkawy. Dodatki (sałatka i prażona cebulka) stanowią dobre uzupełnienie smakowe do klopsików i hummusu.

Smak klopsików własny, warzywny, słodkawy. Wyczuwalny smak niektórych składników: zielony groszek, papryka, kukurydza, jarmuż i przyprawy.

Alternatywa dla produktów niewegańskich Tak. Dobra dla klopsików.

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Benzoesan sodu
Zawartość substancji zagęszczających Metyloceluloza, guma ksantanowa,
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Gluten, gorczyca, sezam
Informacje (zastrzeżenia) producenta Może zawierać: skorupiaki, jaja, mleko, soja, orzechy
Przechowywanie Nie dotyczy
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

Przedział cenowy – Średni
4,00 zł za opakowanie – 37,38 zł za kg.

Producent: IKEA
Zakupiono: IKEA – Janki

IKEA Klopsiki wegańskie z hummusem

4,00 zł – 107 g
7.9

Skład

6.5/10

Wrażenia konsumpcyjne

7.0/10

Wartości odżywcze

7.0/10

Opłacalność

9.5/10

Smakowitość

9.5/10

Skład

  • Klopsiki
  • Ciecierzyca, Marchew, Zielony groszek, Czerwona papryka, Kukurydza, Jarmuż, Białko grochu, Cebula, Olej rzepakowy, Skrobia grochowa, Sól , Substancja zagęszczająca (metyloceluloza), Cukier brązowy, Ekstrakt drożdżowy, Cebula w proszku, Szałwia, Czarny pieprz, Liść laurowy, Pietruszka, Kurkuma
  • Hummus: Ciecierzyca gotowana 55%, Woda, Olej rzepakowy, Pasta sezamowa tahini 9%, Sól ,Regulator kwasowości (kwas cytrynowy), Czosnek suszony, Kmin rzymski, Substancja konserwująca (benzoesan sodu)
  • Bułka: Mąka pszenna , Woda, Syrop cukrowy, Zakwas żytni, Mąka żytnia, Olej rzepakowy, Sól
  • Drożdże: Gluten pszenny, Emulgator Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, Mąka słodowa jęczmienna, Środek do przetwarzania mąki kwas askorbinowy)
  • Sos warzywny
  • Warzywa 76% (czerwona papryka, przecier pomidorowy, cebula, ugotowana ciecierzyca), Ocet winny biały, Olej rzepakowy, Sól , Modyfikowana skrobia kukurydziana, Sos chili 2,4% (ocet, chili, sól), Nasiona gorczycy, Cukier trzcinowy, Aromat naturalny, Ocet, Substancja zagęszczająca (guma ksantanowa), Chlorek potasu
  • Cebula prażona: Cebula, Olej roślinny palmowy, Mąka pszenna , Sól
  • Sałatka: Natka pietruszki, Szczypiorek, Oliwa z oliwek, Cytryna
  • Gluten, gorczyca, sezam, Może zawierać: skorupiaki, jaja, mleko, soja, orzechy

Wartości odżywcze

  • Energia: 263 kcal
  • Tłuszcz 14,0 g (kwasy tłuszczowe nasycone 2,4 g)
  • Węglowodany 24,0 g, (w tym cukry 3,2 g)
  • Białko 8,3
  • Sól 1,4

Inne wegańskie produkty

2 komentarze

  1. Ważne, że nie trzeba samemu skręcać tych klopsików jak mebli ? Ale, że w Ikei takie wege szaleństwa? Fiu fiu, nadciągam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *