Heirler. Wie salami. Salami wegańskie paprykowe

Nasza rekomendacja:
3.3 out of 6 stars (3,3 / 6)

Heirler. Wie salami. Salami wegańskie paprykowe to produkt…dziwny. Trudno go inaczej nazwać. Tym, co na wstępie może wykluczyć go jest bardzo wysoka cena. Załóżmy jednak, że ktoś zdecyduje się na taki zakup. Czego oczekuje płacąc 128 zł kilogram produktu (12,8 zł za 100g)? Na pewno bardzo wysokiej jakości. A wysoka jakość to przede wszystkim składniki, z których jest zrobiony i wrażenia organoleptyczne, które zapewnia. Większość składników użytych do produkcji tej wędliny pochodzi z upraw ekologicznych. Chociażby tofu produkowane z eko soi to składnik bardzo wysokiej jakości i dostarcza wysokiej jakości bezpiecznego białka. Ale cóż z tego, skoro obok niego w wędlinie pojawia się guma guar. Na pewno w ilości, w jakiej znajduje się w wędlinie nie powinna nikomu zaszkodzić, ale jednak… To tak, jakby kupować złotego Rolexa na bransolecie z plastikowym zapięciem. Dla mnie to taki nieprzyjemny zgrzyt. Pamiętajmy, co często powtarzam, że wielu wegan to osoby, które unikają wszelkich tego typu dodatków.

Tyle o składzie. Teraz o wrażeniach konsumpcyjnych. Test był o tyle ciekawy, że prowadziliśmy go wspólnie z czwórką naszych znajomymi, którzy nas odwiedzili.

Tym, co nas wszystkich najbardziej zachwyciło w tym produkcie był jego zapach. Wręcz nieprawdopodobnie zbliżony, żeby nie powiedzieć, że identyczny do wędlin typu salami. Szczególnie salami paprykowego. A reszta?

Po pierwsze wygląd, który budzi skojarzenia, jak gdyby wędlina była zrobiona z plasteliny.

Po drugi konsystencja, która utrudnia oddzielnie plasterków, co sprawia, że zwyczajnie pękają i kawałki pozostają w rękach.

Po trzecie smak, który jest mieszaniną doznań przyjemnych i nieprzyjemnych. Bardzo podobny do salami paprykowego z wyczuwalną nutą papryki i przypraw. To ta przyjemna część smaku. Ta mniej przyjemna to smak, który nazwaliśmy “plastelinowatym”. Jeśli komuś jako dziecku zdarzyło się wziąć do ust plastelinę to właśnie o takim smaku mówimy. Czy to znaczy, że samki się wzajemnie przenikają podczas jedzenia? Tak. do tego dochodzi jeszcze sugestywna, plastelinowanta konsystencja…

Nie można natomiast nie zwrócić uwagi na wysoką wartości odżywczą salami. Pełnowartościowe białko sojowe z soi niemodyfikowanej genetycznie, uprawianej w gospodarstwie ekologicznym to dzisiaj rzadkość. Większość producentów nawet nie podaje informacja na temat pochodzenie soi w swoich produktach. A jest jednoznaczne z tym, że używają soi modyfikowanej. Ale bio nie znaczy aż tak drogo.

Podsumowując. Produkt inny, ciekawy, ale niestety nie bez wad. Wad, które moglibyśmy zaakceptować, gdyby cena była cztery, pięć razy niższa. Jednakże wyprodukowanie takiej wędliny nawet z surowca eko nie uzasadnia tak wysokiej ceny. Oto przykład: Bio tempeh, który testowałem. Osobiści za przyjemność wąchania salami nie zapłacę 128 zł za kg 😉

Być może dla niektórych konsumentów lepszym wyborem będą rodzime wędliny sojowe firmy Polsoja, które są znacznie tańsze i często można je kupić w promocji.

Arek

 

 

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Utrzymane w przyjemnej, kolorystyce. Typowej raczej dla wędlin mięsnych niż produktów wegańskich. Może budzić pozytywne skojarzenia. Opakowanie foliowe zgrzane. Nie wymaga użycia noża lub nożyczek.
Wygląd ogólny Nienaturalnym połyskliwy, nietypowy. Widoczne kawałki składników.
Konsystencja i tekstura Plasterki spakowane razem, sklejające się, trudne do oddzielenia. Pękają przy próbie oddzielenia. Po naciskiem palca pęka. Podczas przeżuwania konsystencja budząca skojarzenia z plasteliną. Nienaturalna.
Zapach Przyjemny. Bardzo podobny do salami paprykowego. Wyczuwalny zapach papryki.
Smak Bardzo podobny do salami paprykowego. Wyczuwalny smak papryki. W dalszej kolejności pojawia się smak przypraw i pieprzu. Chwilami nieco sztuczny plastelinowaty
Alternatywa dla produktów niewegańskich Tak. Dla salami z papryką.

 

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Guma guar
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Soja, pszenica
Informacje (zastrzeżenia) producenta Substancja wiążąca: chlorek magnezu. Z wysokojakościowym białkiem roślinnym,
Przechowywanie Od +2°C do + 7°C
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

 

Przedział cenowy – Bardzo drogi

12,80 zł za opakowanie – 128,00 zł za kg.

 

Producent: Heirler Cenovis GmbH

Dystrybutor: Bio Planet S.A.

Zakupiono: Sklep ze zdrową żywnością

Heirler. Wie salami. Salami wegańskie paprykowe

12,80 zł – 100 g
5.5

Skład

7.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

5.0/10

Wartości odżywcze

8.0/10

Opłacalność

3.0/10

Smakowitość

4.5/10

Skład

  • Tofu 63% (woda, soja, chlorek magnezu)
  • Białka pszenicy 15%
  • Woda
  • Olej rzepakowy
  • Koncentrat pomidorowy
  • Prażona sól morska
  • Ekstrakt z drożdży
  • Substancja zagęszczająca: guma guar
  • Przyprawy (?)
  • Cebula Ekstrakt z papryki Ekstrakty z przypraw Koncentrat soku z marchwi

Wartości odżywcze

  • Energia: 216 kcal
  • Tłuszcz 11,4 g (kwasy tłuszczowe nasycone 1,4 g)
  • Węglowodany 3,6 g (cukry 1,6 g)
  • Białko 23,6 g
  • Sól 2,5 g

Inne wegańskie produkty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *