GutBio. Wędlina z tofu i białkiem pszennym

Nasza rekomendacja:
5.3 out of 6 stars (5,3 / 6)

Kolejny testowany przez nas produkt z serii GutBio z Aldi to GutBio. Wędlina z tofu i białkiem pszennym. Już tak niestety jest z dobrymi ludźmi oraz produktami. Nie mówi się o nich i nie pisze. Dlaczego? Bo nie wzbudzają sensacji 🙁 Niedobrym ludziom poświęcono całe tomy. A niedobre produkty wciąż są obecne na formach internetowych – wszyscy jeżdżą po nich jak po przysłowiowych łysych kobyłach.

Niestety testowana dzisiaj wędlina z tofu i białkiem pszennym zakupiona przez nas w Aldi jest nudna. Nudna, bo zwyczajnie do niczego nie można się przyczepić 🙂 GutBio. Wędlina z tofu i białkiem pszennym jest pięknie podana, ma przyjemny zapach i zrównoważony smak, dobry eko skład i wysokie wartości odżywcze. I tyle. Jest to po prostu dobry, godny najwyższej rekomendacji produkt. No może jeszcze, gdyby nie ta cena… Z jednej strony dobre rzeczy kosztują. Tanie to są kiełbasy zwyczajna i grillowa, w których składzie można znaleźć całą tablicę Mendelejewa. Ale… z wyjątkiem zajadłych obrońców diety mięsnej, coraz więcej osób wyciągając wnioski z badań naukowych zaczyna omijać je wielkim łukiem. Z drugiej strony, nawet drogie produkty raz na jakiś czas udaje się zakupić  w cenach promocyjnych. Nam udało się upolować GutBio. Wędlina z tofu i białkiem pszennym w Częstochowie w cenie 5,49 zł, czyli o ponad złotówkę taniej 😉 Mimo to cena i tak jest wysoka i jest to, oprócz znacznej zwartości soli, najistotniejsza wada tego produktu.

GutBio. Wędlina z tofu i białkiem pszennym jest wyrazista w smaku, doskonale przyprawiona, wygląda naprawdę zachęcająco, pięknie pachnie, zdecydowanie zaspokoi nagłą chęć na coś “wędlinowego” i przede wszystkim jest BIO! Producentowi należą się brawa za stworzenie tak dobrego produktu.
Polecamy inne produkty z serii GutBio.

Arek
wegański blog vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Opakowanie foliowe z tekturową obwolutą stanowiącą etykietę. Etykieta z bardzo przyjemną dla oka grafiką. Typową dla marki GutBio. Etykieta czytelna i łatwo rozpoznawalna. Otwarcie zgrzanej folii wymaga użycia nożyczek lub noża.
Wygląd ogólny Kolor ugru. Zauważalne kawałki składników. Głównie papryki czerwonej i przypraw. Produkt w postaci czternastu plasterków otoczonych czymś na kształt skórki.
Konsystencja i tekstura Zwarta, twarda, uginająca się po naciskiem palca.

Nie rozpada się. Soczysta, nieznacznie wilgotna. Pogryziona  rozpada się na kawałki. Sprężysta, nieznacznie soczysta. Wymaga długiego przeżuwania. Lekko gumowata.

Zapach Zapach zbliżony do wyrobów wędliniarskich, szczególnie wędliny typu Krakowska sucha. Po dłuższym czasie wyczuwalne ziarno sojowe, papryka i przyprawy. Wyczuwalny smak dymu wędzarniczego. Budzi skojarzenia z serami wędzonymi. Przyjemny.
Smak Na początku wyraźnie słodki. Po chwili smak staje się zrównoważany.  Złożony. Zbliżony do wyrobów wędliniarskich. Wyczuwalna papryka i przyprawy oraz ziarno sojowe. Wyczuwalny smak dymu wędzarniczego. Przyjemny. Dobrze zharmonizowany.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Tak, Dobra dla markowych wędlin.

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Mączka chleba świętojańskiego
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Soja, pszenica, migdały.
Informacje (zastrzeżenia) producenta Kontrolowane rolnictwo ekologiczne
Przechowywanie Max do +7 ºC. Po otwarciu spożyć w ciągu 2 dni.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

Przedział cenowy – Drogi
6,99 zł za opakowanie – 39,94 zł za kg.

Producent: Tofu Life – Niemcy
Zakupiono: Dyskont Adli – Warszawa

GutBio. Wędlina z tofu i białkiem pszennym

6,99 zł – 140 g
8.5

Skład

8.5/10

Wrażenia konsumpcyjne

9.0/10

Wartości odżywcze

9.0/10

Opłacalność

7.0/10

Smakowitość

9.0/10

Skład

  • Tofu* 27% (ziarna soi, woda)
  • Woda
  • Białko pszenne* 24%
  • Olej słonecznikowy*
  • Papryka*
  • Cebula*
  • Cukier trzcinowy*, drożdże, sól morska, przyprawy
  • Substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego, przecier pomidorowy, seler
  • *Z kontrolowanego rolnictwa ekologicznego (z wyjątkiem soli morskiej i wody)

Wartości odżywcze

  • Energia: 259 kcal
  • Tłuszcz 15,0 g (kwasy tłuszczowe nasycone 2,0 g)
  • Węglowodany 3,7 g (cukry 2,8 g)
  • Białko 27,0 g
  • Sól 2,0 g

Inne wegańskie produkty

3 komentarze

  1. Próbowałam i… no nie. Zupełnie mi nie podeszła. W smaku bardziej przypominała mi wędzony oscypek, aniżeli jakikolwiek rodzaj wędliny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *