GutBio. Kiełbaski sojowe z białkiem pszennym i tofu

Nasza rekomendacja:
(5,2 / 6)

GutBio. Kiełbaski sojowe z białkiem pszennym i tofu to trzeci testowany przez nas produkt kupiony w markecie Aldi. I trzeci, który nas mile zaskoczył. Spożywając kiełbaski, podobnie zresztą jak  pozostałe dwa produkty ma się wrażenie, że spożywa się coś wyjątkowego. A jeśli nie wyjątkowego to na pewno pod względem jakościowym odbiegającego od większości tego typu produktów kierowanych do wegan.

GutBio. Kiełbaski sojowe z białkiem pszennym i tofu są ładnie opakowane. Po otwarciu opakowania wyglądają estetycznie, nie brudzą, nie są zbyt tłuste i… są smaczne. Kiełbaski i parówki wegańskie są coraz bardziej popularnymi produktami, ale w większości przypadków ich skład i smakowitość sprawiają, że po pierwszym z nimi kontakcie niechętnie się do nich wraca. W tym przypadku jest inaczej. Z racji swojego zawodu dużo podróżuję. A przyznam, że wciąż śniadanie w większości hoteli oznacza dla roślinożerców zestaw: chleb, pomidor, ogórek i pseudozdrowe musli z sokiem owocowym. Dlatego czasami zabieram ze sobą BIO pasztet lub BIO pastę wegańską – tak na wszelki wypadek.

Testowane dzisiaj GutBio. Kiełbaski sojowe z białkiem pszennym i tofu są chyba pierwszym tego typu produktem, który z chęcią wezmę do walizki jako „wyjście awaryjne” na hotelowe śniadanie. Mają swoją specyficzną ziarnistą konsystencję i swój własny smak, który niczego nie stara się naśladować. Kiełbaski są lekko słodkie i daje się wyczuć pieprz, który jednak się nie narzuca. Mam wrażenie, że najlepiej smakują podgrzane na patelni bez tłuszczu. Zapewne podobny efekt uzyska się na grillu elektrycznym. Tak przygotowane są bardziej soczyste niż podgrzewane w wodzie. Bardzo dobrze smakują z musztardą i dodatkiem warzyw. Polecam!
Polecamy inne produkty z serii GutBio.

Arek
wegański blog vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie Opakowanie foliowe z tekturową obwolutą stanowiącą etykietę. Etykieta z bardzo przyjemną dla oka grafiką. Etykieta czytelna i łatwo rozpoznawalna. Kiełbaski zgrzane próżniowo w folię – 7 sztuk po 25 g każda.
Wygląd ogólny Kolor w tonacji ugru. Lekko połyskujące, budzące skojarzania z plasteliną. Widoczne kawałki składników. Po przekrojeniu widać kawałki składników.
Konsystencja i tekstura Przed obróbką cieplną.
Zwarta. Twarda. Lekko uginająca się pod naciskiem palca. W dotyku tłuste.Po usmażeniu.
Zwarta. Średnio lekko twarda, uginająca się pod naciskiem palca. Jednolite. Soczyste i ziarniste.Po ugotowaniu.
Zwarta. Średnio lekko twarda, uginająca się pod naciskiem palca. Jednolite. Soczyste i ziarniste.
Zapach Przed obróbką cieplną.
Intensywny, zdecydowanie dominujący zapach soi i pieprzu. Wyczuwalny zapach innych przypraw.Po usmażeniu.
Zmiana zapachu. Soja znacznie mniej wyczuwalna. Czuć przyprawy, pieprz i aromat roślinny charakterystyczny dla roślin liściastych.Po ugotowaniu.
Zmiana zapachu. Soja znacznie mniej wyczuwalna. Czuć przyprawy, pieprz i aromat roślinny charakterystyczny dla roślin liściastych.
Smak Smak własny, specyficzny, słodkawy. Wyczuwalny smak pieprzu i przypraw. Lekko pikantny (pieprzny). Smak pieprzu uwydatnia się w dalszej konsumpcji.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Brak

  

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Mączka chleba świętojańskiego
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Pszenica, soja, seler
Informacje (zastrzeżenia) producenta Kontrolowane rolnictwo ekologiczne
Przechowywanie Od +1ºC do +7 ºC
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie 

Przedział cenowy – Drogi
6,99 zł za opakowanie – 39,94 zł za kg.

Producent: Tofu Life – Niemcy
Zakupiono: Dyskont Adli – Warszawa

GutBio. Kiełbaski sojowe z białkiem pszennym i tofu

6,99 zł – 175 g
8.2

Skład

7.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

9.0/10

Wartości odżywcze

9.0/10

Opłacalność

7.5/10

Smakowitość

8.5/10

Skład

  • Woda
  • Białko pszenne 27%
  • Tofu 22% (ziarna soi, woda)
  • Olej słonecznikowy
  • Cebula
  • Cukier trzcinowy
  • Drożdże, sól morska, przyprawy
  • Substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego,
  • Seler
  • *Z kontrolowanego rolnictwa ekologicznego (z wyjątkiem soli morskiej i wody)

Wartości odżywcze

  • Energia: 235 kcal
  • Tłuszcz 11,0 g (kwasy tłuszczowe nasycone 1,4 g)
  • Węglowodany 3,8 g (cukry 2,5 g)
  • Białko 27,0 g
  • Sól 1,6 g

Inne wegańskie produkty

2 komentarze

  1. dzień dobry, piszesz o płatkach z sokiem. to jak to jest z tym klarownie żelatyna? znasz jakieś soki koncertowe, pasteryzowane i weganskie?
    pozdrawiam, czekałam na aldi!

    1. Dzień dobry. Piszę o zestawie: „chleb, pomidor, ogórek i pseudozdrowe musli z sokiem owocowym”, bo wiem, że wiele osób, które nie jedzą produktów odzwierzęcych najczęściej to wybiera. Sam soków owocowych nie piję. Pisałem o tym szerzej w artykule: http://vegetest.pl/co-jesc-a-czego-nie-jesc/
      Z Aldi zostały jeszcze wędlina i biotofu. Na razie nie udało nam się trafić, ale przetestujemy, bo Aldi pozytywnie zaskakuje 🙂 Pozdrawiam. Arek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *