Field Roast. Frankfurters

vegetest_Field_Roast_Frankfurters1

Nasza rekomendacja:
(4,8 / 6)

Po raz drugi jesteśmy gościnnie w USA 🙂 Testujemy wegetariańskie kiełbaski firmy Field Roast z Seattle w stanie Washington. Kiełbaski znów przyjechały prosto z Chicago – urodzinowy prezent dla Arka 🙂

Field Roast to znana marka w USA, która specjalizuje się głównie w produkcji substytutów przetworów mięsnych dla wegetarian i wegan. Większość produktów jest wyrabianych na bazie glutenu pszennego, o którym więcej można przeczytać w poprzednim teście.

Kiełbaski te są niezbyt podobne w wyglądzie, konsystencji, zapachu i smaku do klasycznych frankfurterek, ale do kiełbasek i owszem. Tym, co zdecydowanie wyróżnia produkty Field Roast spośród testowanych do tej pory innych substytutów kiełbasek i parówek mięsnych, to cechy sensoryczne bardzo upodabniające je do wyrobów mięsnych. Nie są tłuste, ale są soczyste i zwarte. Nie pękają, nie rozwarstwiają się, nie mają sztucznego aromatu. Producentowi udało się pozbawiać swojego wyrobu tradycyjnych problemów, z którymi borykają się inni.
W wyglądzie, smaku, zapachu i konsystencji są prawie doskonałe 🙂

Czy mają zatem jakieś wady?

Wadą, która dla mnie była szczególne uciążliwa w testowanych uprzednio kiełbaskach był tłuszcz zawarty w ich foliowych osłonkach. Miał pomarańczowy kolor i brudził dosłownie wszystko. Ubrudzona drewniana deska do kojenia wymagała dwukrotnego mycia w zmywarce. Tutaj tego problemu nie ma. Frankfurterki są zapakowane w zamknięte stalowym klipsem foliowe osłonki, które łatwo z nich schodzą.

Cena nie jest niska. Przeliczając na złotówki koszt pojedynczego opakowania (sześć frankfurterek) to 27,24 zł, co stanowi dokładnie 60 zł za kilogram produktu. Nie jest tanio, ale znam droższe produkty, którym daleko do nich pod wieloma względami.

Fankfurterki to produkt wysokiej jakości, który dostarcza wyjątkowych doznań smakowych osobom, które nie potrafią się rozstać ze smakiem wyrobów wędliniarskich 🙂

Przyrządzone podczas letniego grillowania (robiliśmy tylko na patelni i w wodzie) mogą zaskoczyć wiele osób.

W teście Grain Meat Sausages. Mexican Chipotle pisałem: „Dobrze byłoby, gdyby nasi rodzimi wege – producenci pomyśleli o wykorzystaniu do produkcji swoich wyrobów glutenu pszennego. Wszak to produkt stosunkowo tani i zawierający bardzo dużo białka roślinnego, to zaś daje ogromne możliwości”. Moje słowa okazały się prorocze. Właśnie podczas Festiwalu Wege w Łodzi otrzymaliśmy do testów pierwsze polskie produkty tego typu firmy „Bezmięsny Mięsny”. Już jutro pierwszy test 🙂

Arek
Wegański blog Vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny

Opis

Opakowanie/etykieta Opakowanie foliowe z foliową obwolutą stanowiącą etykietę. Etykieta z przyjemną dla oka grafiką. Grafika i wykonanie obwoluty wysokiej jakości. Etykieta czytelna i łatwo rozpoznawalna.
Wygląd ogólny Kolor ugier ze słabo zauważalnymi kawałkami składników Kształt typowy dla kiełbasek.
Konsystencja i tekstura Kiełbaski zwarte, twarde, z dużym oporem uginające się po naciskiem palca.

Ugotowane w wodzie
Zwarte. Nie rozpadają się. W ustach pogryzione rozpadają się na kawałki poszczególnych składników. Soczyste i sprężyste. Struktura niemal identyczna jak mięso. Wymaga długiego przeżuwania.

Podgrzane na patelni
Bardziej soczyste i sprężyste. Bardziej tłuste niż ugotowane w wodzie. Skórka bardziej twarda. Wymaga długiego przeżuwania.

 

Zapach Ugotowane w wodzie
Zapach intensywny, mięsny, wyczuwalne przyprawy i papryka.Podgrzane na patelni
Intensywny, łagodnie mięsny, przyjemny. Wyczuwalne przyprawy.
Smak Ugotowane w wodzie
Lekko kwaśny i słony. Złożony, bogaty, zbliżony do wyrobów mięsnych.Podgrzane na patelni
Lekko słodkawy i słony. Zbliżony do wyrobów mięsnych. Długo się utrzymuje. Pikantne i pieprzne. Smak długo się utrzymuje w ustach. Nieznacznie drażni przełyk.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Tak dla kiełbasek mięsnych.

 

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Seler, gluten
Informacje (zastrzeżenia) producenta Brak
Przechowywanie Brak informacji
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

Przedział cenowy – Bardzo drogi

27,24 zł za opakowanie – 60,00 zł za kg.

Producent: Field Roast, Seattle WA. USA

Zakupiono: Market Whole Foods, Chicago USA

Field Roast. Frankfurters

27,24 zł – 454 g
8

Skład

7.5/10

Wrażenia konsumpcyjne

8.5/10

Wartości odżywcze

9.0/10

Opłacalność

7.0/10

Smakowitość

8.0/10

Skład

  • Gluten pszenny
  • Woda
  • Naturalny olej słonecznikowy tłoczony mechanicznie
  • Naturalny olej palmowy tłoczony mechanicznie
  • Ocet z cydru jabłkowego, ekstrakt drożdżowy
  • Cebula, czosnek, pasta pomidorowa
  • Mąka pszenna z pełnego wymiału
  • Proszek cebulowy, czosnek granulowany
  • Cukier brązowy, sól morska, nasiona selera, przyprawy
  • Naturalny płynny dym

Wartości odżywcze

  • Energia: 200 kcal
  • Tłuszcz 10,0 g (kwasy tłuszczowe nasycone 2,5 g)
  • Węglowodany 5,0 g (cukry 2,0 g)
  • Białko 21,0 g
  • Sól 1,77 g

Inne wegańskie produkty

3 komentarze

  1. Nie należę do łatwych smakoszy. Francuski piesek ze mnie. Nie lubię tego i tamtego. Wygląd wegańskich parówek / kiełbasek nigdy mnie nie zachęcił. Do momentu tego testu! Kocham te amerykańskie kiełbaski, kocham Amerykę! Pychota! Jeden minus – mało 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *