BeVege. Warzywne Vege

Nasza rekomendacja:
(4,2 / 6)

Warzywne Vege sprzedawane pod marką BeVege to… Producent tego nie określa. Pisze, że Warzywne Vege to „Wyrób wyprodukowany z dodatkiem oleju rzepakowego, białka i mąki grochowej…”. Czyli mimo wyglądu – zdjęcie poniżej, nie są ani kiełbaski, ani parówki warzywne. Nie jest to także pasztet, ani walcowaty kotlet warzywny, ani nawet kiszka warzywna, jeśli coś takiego w ogóle istnieje 🙂 🙂 🙂

A zatem jest to wyrób specyficzny i własny. W związku z tym odnoszenie się w ocenie organoleptycznej do właściwych lub niewłaściwych cech danego rodzaju produktów nie ma większego sensu.

Jak mogą sugerować napisy na etykiecie produkt ma zastąpić weganom smak jakiegoś wyrobu mięsnego. Szerzej pisałem o tym testując inny produkt BeVege, a mianowicie parówki Vege.

Jakie zatem nasuwają się wnioski po przetestowaniu kiełbasek Warzywne Vege? – tak je sobie dla ułatwienia nazwę 🙂 Ufam, że producent się nie obrazi 😉

Przede wszystkim należy kiełbaski jeść na ciepło. Nie chodzi tylko o to, żeby je podgrzać. Należy je jeść ciepłe, a  najlepiej gorące. Kiedy kiełbaski stygną zaczynają pokazywać swoje nie najlepsze sensorycznie oblicze.

Skład produktu nie za bardzo zachęca do spożycia. Chociaż przyznać trzeba, że jest on lepszy niż wspomnianych wyżej parówek.

Wygląd Warzywnego Vege przyciąga wzrok. Są kolorowe i…inne. Kiełbaski po otwarciu są zwarte i jędrne. Ich struktura utrzymuje się także po zdjęciu foliowej osłonki, która oczywiście nie nadaje się do spożycia. Skądinąd nie przestaje mnie fascynować to, że producenci w obawie przed oskarżeniami muszą zabezpieczać się pisząc, że osłonki nie nadają się do spożycia. Czy niektórzy ludzie naprawdę są tak tępi czy mają aż taki tupet?

Widoczne kawałki składników budzą zaciekawienie i sprawiają, że zastanawiamy się, jak to będzie smakować. Ja nie mogłem się doczekać 🙂

Parówki przyrządziłem na trzy sposoby: w garnku (we wrzącej wodzie), w piekarniku i na patelni. Także i w tym przypadku sposób przyrządzenia wpływa na własności sensoryczne produktu. Zdecydowanie odradzam przyrządzanie w wodzie. Przy próbie wyjęcia z garnka kiełbaska pękła, co widać na zdjęciu. Zastanawiam się co by z nich zostało, gdyby poleżały w wodzie kilkanaście minut.

Przyrządzone na patelni lub w piekarniku pokazują swoje dobre strony. Tak dobre, że zjadłem je wszystkie od razu. Ponieważ spożyłem je z kilkoma kromkami chleba przekroczyłem dzienną zalecaną przez WHO dawkę soli 😉 Kiełbaski zawierają prawie 2 gramy soli z 100 gramach, czyli prawie 4,6 grama w całym opakowaniu. Szkoda, bo osoby przestrzegające tych podważanych ostatnio przez naukowców norm, nie będą mogły sobie dobrze pojeść 😉

Kiełbaski są lekko mączne w konsystencji i w smaku. Jednakże w sumie smak jest bardzo przyjemny. Widzi się i wyczuwa smak warzyw i przypraw. Kiełbaski smażone na patelni mają twardszą skórkę, co dodaje im dodatkowych walorów. Zarówno kiełbaski pieczone jak i smażone mają smak bardziej „warzywny” niż gotowane, które wydają się być bardziej mączne i nieco bardziej jałowe w smaku.

Zdjęcie. Parówki w trzech opcjach podgrzania.

Warto zajrzeć na stronę internetową producenta, na której podaje przepis na warzywne risotto. Warto spróbować.

Podsumowując. Warzywne Vege to produkt bardzo dobrze prezentujący się na talerzu, dający bardzo przyjemne wrażenia konsumpcyjne i budzący zaciekawienie. W smaku i konsystencji bardziej przypomina pasztet warzywny, jednak w sposobie uformowania budzi raczej skojarzenia z kiełbaskami lub parówkami. Bardzo dobry produkt, pod warunkiem, że go upieczemy, a najlepiej usmażymy na patelni. Polecam!

Ocena organoleptyczna

 

Przedmiot oceny

Opis

Opakowanie/etykieta Opakowanie foliowe z tekturową obwolutą stanowiącą etykietę. Etykieta z przyjemną dla oka grafiką. Grafika i wykonanie obwoluty wysokiej jakości, kolorowe, lakier wybiórczy. Etykieta czytelna i łatwo rozpoznawalna.
Wygląd ogólny Kolor szary z wielobarwną mozaiką warzyw.
Konsystencja i tekstura Parówki zwarte, twarde, z dużym oporem uginające się po naciskiem palca. Widoczne drobne pęcherzyki powietrza.

1.     Po podgrzaniu w wodzie. Rozpadają się. W ustach pogryzione mączn,e wolno rozpadające się na kawałki poszczególnych składników.

2.     Po podgrzaniu w piekarniku. Zwarte. Nie rozpadają się. W ustach pogryzione rozpadają się na kawałki poszczególnych składników.

3.     Po podgrzaniu na patelni. Tworzy się twarda, brązowa przypieczona skórka. W ustach pogryzione rozpadają się na kawałki poszczególnych składników.

Zapach Zapach przyjemny, specyficzny. Można wyczuć warzywa i przyprawy.
Smak Łagodny, specyficzny, własny. Lekko słodkawy, warzywny. Przyjemny.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Brak

 

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Karagen, metyloceluloza, celuloza
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Seler
Informacje (zastrzeżenia) producenta Produkt może zawierać ryby, seler, jaja, soję, białka mleka, gorczycę
Przechowywanie Od +2°C do +9°C
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Tak

Przedział cenowy – Średni

7,59 zł za opakowanie – 31,62 zł za kg.

 

Producent: Villa Food Silesia S.A.

Zakupiono: Hipermarket Auchan. Warszawa

BeVege. Warzywne Vege

7,59 zł – 240 g
7

Skład

6.0/10

Wrażenia konsumpcyjne (pieczone, smażone)

8.0/10

Wartości odżywcze

6.0/10

Opłacalność

7.0/10

Smakowitość

8.0/10

Pros

  • Warzywa 37% (marchew, pietruszka, por, seler, szpinak)
  • Woda
  • Białko z grochu, mąka z grochu
  • Olej rzepakowy
  • Błonnik cytrusowy, błonnik pszenny bezglutenowy
  • Maltodekstryna
  • Octan sodu – stabilizator
  • Glukoza, syrop glukozowy
  • Ekstrakty przypraw
  • Cukier, naturalny aromat, kwas cytrynowy

Cons

  • Energia: 149 kcal
  • Tłuszcz 7,4 g (kwasy tłuszczowe nasycone 1,9 g)
  • Węglowodany 11,0 g (cukry 1,0 g)
  • Białko 8,7 g
  • Sól 1,9 g

Może Ci się również spodobać

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *